Ga naar Content

Geen gestruikel meer over snoeren: Heemstede komt met kabelgoottegels

Een snoer over de stoep om vanuit je huis je elektrische auto op te laden. Dat is in Heemstede binnenkort verleden tijd. Daar start de gemeente een experiment met kabelgoottegels. Tegels waar je de kabel in kunt leggen, als extra optie naast de al bestaande kabelmat. 

Kabelgoottegels - Foto: afbeelding uit motie HBB

De proef komt op initiatief van de partij Heemsteeds Burgerbelang (HBB). Ook de andere partijen willen aan de proef meewerken. Er kunnen maximaal twintig inwoners meedoen en de proef duurt een jaar. Die proef start waarschijnlijk begin 2024.

Laadarmen

Omdat er in Heemstede nog niet voldoende laadpalen staan, is het toegestaan om vanuit huis of de tuin een elektrische auto op te laden. De gemeente betaalt de kosten voor de kabelgoottegel en is ook eigenaar. Als de pilot een succes is en de kabelgoottegel blijft, betaalt de inwoner de kosten terug. Meerdere gemeenten worstelen met het kabelprobleem, zoals in Haarlem. Daar worden inmiddels ook laadarmen gebruikt:

Laadarm voor snoer elektrische auto - NH Nieuws / Haarlem105 Maurice Blaauw en Robin Lanser

De gemeente Heemstede blijft verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de kabelgoottegels. Voor 2025 moeten er honderdvijftig nieuwe laadpalen in de Heemsteedse straten en lanen verrijzen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]