Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Blinde Stefan niet blij met laadkabels op de stoep: "Adrenaline schiet door je lijf"

17 februari 2020, 13.30 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Een kabel over de stoep leggen om je elektrische auto op te laden. In sommige gemeenten mag dat, waaronder de gemeente Zaanstad. Maar daar is inwoner Stefan Molenaar, die blind is, geen voorstander van.

Stefan loopt met een stok en vindt de kabels dan ook behoorlijke obstakels, vertelt hij aan mediapartner NOS. "Op het moment dat je met je stok iets raakt wat daar normaal niet ligt, dan sta je in één keer stil. Dan schiet de adrenaline door je lijf, en moet je eerst gaan aftasten wat er nu precies ligt, voordat je weer verder kunt."

Toch mogen de kabels in Zaanstaad op de stoep. "We willen het elektrisch rijden promoten", zegt verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers. "Maar wel met restricties."

Tekst loopt door onder de video

200217_KABELS - NH Nieuws

Zo moet er binnen 300 meter geen ander oplaadpunt beschikbaar zijn. Ook als laden op eigen terrein wel kan, mogen de kabels niet over de stoep. Bovendien is de eigenaar van de kabel aansprakelijk. Dat voorkomt dat de gemeente verantwoordelijk wordt gehouden voor ongevallen.

Tekort aan laadpalen

De wethouder erkent dat er momenteel te weinig laadpalen zijn en zegt daaraan te werken. "We hebben laatst met twee andere provincies de handtekening gezet onder een convenant voor 20.000 laadpalen erbij."

Maar daarmee is het huidige probleem nog niet opgelost. Daarom is er een werkgroep in het leven geroepen om mee te praten over de aanpassing van de regels. En ook Stefan is daarbij van harte welkom, aldus de wethouder.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!