Ga naar Content

Bedenker Skuumkoppe krijgt groen licht om nieuwe bierbrouwerij te verhuizen

Blijdschap bij de familie Diks: de raad heeft gisteravond besloten mee te werken met een verhuizing van Bierbrouwerij Tesselaar (niet te verwarren met de Texelse Bierbrouwerij) naar de voormalige landbouwcentrale aan het Meyertebos, net buiten Den Burg.

De voormalige landbouwcentrale wordt de nieuwe locaties van de bierbrouwerij - Foto: NH/Edo Kooiman

De ontlading is groot, laat Maurice Diks weten aan NH. "Na anderhalf jaar intensieve voorbereiding, honderden vergaderingen aan de keukentafel, gesprekken met betrokkenen, overleg met gemeente en provincie, een principeverzoek, commissievergadering en verklaring van geen bedenkingen verder is het dan zover."

Het familiebedrijf groeit gestaag, zit op de top van zijn capaciteit en wil daarom graag uitbreiden. Maar dat kan niet op de plek waar ze nu zitten, in de voormalige bedrijfsloods van Duin Bouwbedrijf aan de Spinbaan in Den Burg. Diks is geen onbekende in de Nederlandse bierwereld. Hij is al bijna twintig jaar werkzaam als brouwmeester en is de grondlegger van een aantal van de bekendste Texelse bieren, waaronder de landelijk bekende Skuumkoppe.

Precedentwerking

De gemeenteraad heeft besloten mee te werken aan een uitgebreide afwijkingsprocedure om de vestiging van de bierbrouwerij aan het Meyertebos mogelijk te maken. Niet alle partijen waren meteen overtuigd. Zo gaf een gemeenteraadslid van Texels Belang aan bezorgd te zijn over precedentwerking door een fabrieksmatig proces (brouwen en bottelen) toe te staan op een agrarische bestemming, meldt mediapartner Texelse Courant.

Tekst gaat verder onder de foto.

De koperen brouwketels verhuizen mee naar de nieuwe locatie - Foto: NH/Edo Kooiman

Andere partijen worstelden er ook mee, maar waren overtuigd geraakt door de wetenschap dat de gebouwen van de landbouwcentrale straks niet leegstaan maar in gebruik blijven, dat er deels Texelse producten verwerkt worden en dat er een lagere milieudruk ontstaat.

Circulair

Het is de bedoeling dat de brouwerij nog duurzamer gaat brouwen. "We willen vooral circulair bezig zijn", zei Diks eerder tegen NH. "Met zonnepanelen willen we het water voor het bier verwarmen en ook koelen." De graanproducten worden verwerkt tot mout. Het restproduct wordt bierbostel. "Het is hoogwaardig voer voor de koeien die naast de brouwerij lopen."

Uitgangspunt is dat er een kleinschalige brouwerij komt waar maximaal 6.000 hectoliter bier gebrouwen kan worden (vergelijk: brouwerij De Texelse brouwt 42.000 hectoliter per jaar. Deze wordt ook aangemerkt als kleine brouwerij). Bij de brouwerij komt een proefruimte en winkel. Volgens wethouder Cees Hooijschuur heeft de brouwerij straks de mogelijkheid om tachtig vierkante meter aan ondergeschikte horeca te besteden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]