Ga naar Content

Bouw appartementencomplex Hoofddorp vertraagd door bezwaar bij Raad van State

De bouw van een appartementencomplex in het centrum van Hoofddorp loopt vertraging op, omdat er bij de Raad van State beroep is aangetekend tegen het bestemmingsplan. De gemeente hoopt alsnog dat de eerste paal van complex TROM zo snel mogelijk de grond in kan, maar feit is dat de 136 appartementen de druk op de krappe woningmarkt later dan gepland zullen verlichten. 

Impressie stadscentrum Hoofddorp met appartementengebouwen TROM en Sem - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Wie het beroep heeft aangetekend, kan de gemeente niet zeggen. Wel is bekend dat de indieners van het beroep bezwaar hebben tegen de schaduw die het toekomstige complex zal opwerpen.

Omdat het gebouw tussen bestaande bebouwing zal verrijzen, zal het de lichtinval in sommige aangrenzende woningen beïnvloeden. Verder is er beroep aangetekend tegen de geplande komst van een supermarkt in het gebouw. 

Onmogelijke missie

Door het beroep, waarvan de procedure minimaal een half jaar in beslag neemt, is het een onmogelijke missie geworden om op tijd met de bouw van TROM te starten. Eigenlijk zou de eerste paal in het derde kwartaal van 2024 de grond ingaan, maar de bouw zal nu op zijn vroegst een half jaar later starten. Toch benadrukt de gemeente dat ook dat 'niet met zekerheid is te zeggen'.

In het gebouw TROM komen 136 huurappartementen. Dit zijn voor de helft betaalbare huurwoningen, waaronder sociale huur en middeldure huur met een grens aan de huurprijzen. De andere helft wordt verhuurd in de vrije sector. 

Er is 4.000 m² aan ruimte voor winkels en horeca. Ook is een inpandige parkeergarage met 296 parkeerplaatsen, waarvan er 190 openbaar zijn. 

"Voor woningzoekenden zorgt dit dat er minder snel nieuwe huizen op de markt komen", vertelt de gemeente aan NH. "Dat is natuurlijk erg vervelend, gezien de grote vraag naar nieuwe, betaalbare woningen." Ook winkeliers en horecaondernemers zullen nog even geduld moeten hebben.

Tekst gaat verder onder het kaartje waarop de bouwlocatie van TROM is te zien is.

Niet alleen tegen het bestemmingsplan van TROM is beroep aangetekend, maar ook tegen het bestemmingsplan van iets verderop gelegen appartementencomplex Sem. Ook daar geldt dat de indieners bang zijn voor verminderde lichtinval. Bovendien zijn ze bang dat er meer problemen komen op het gebied van afvalinzameling en parkeren.

In het gebouw Sem komen 280 appartementen. Dertig procent bestaat uit sociale huurwoningen, twintig procent uit middeldure woningen en vijftig procent uit vrije sector woningen. Het is nog onduidelijk of dit huurwoningen, koopwoningen of een mix van beiden worden. Op het gebouw is een daktuin voor de bewoners.

Er is 1.360 m² ruimte voor winkels en horeca. Ook is er een inpandige parkeergarage met 213 parkeerplaatsen voor bewoners en hun bezoekers. 

Toch hoeft het beroep op het bestemmingsplan van Sem geen verregaande gevolgen te hebben voor de ontwikkeling van het complex. De begindatum van de bouw stond namelijk al later ingepland, omdat er eerst kabels en leidingen rondom het pand moeten worden gelegd. Omdat de bouw in het eerste kwartaal van 2025 zou starten, hoeft de bouw niet per se vertraging op te lopen.

Tekst gaat verder onder het kaartje waarop de bouwlocatie van Sem te zien is.

De precieze vertraging van de bouw van beide gebouwen is afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State, die over het beroep moet oordelen. "We hopen dan ook dat de Raad van State zo snel mogelijk een positief besluit neemt. Dan kan daarna de eerste paal zo snel mogelijk de grond in."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook