Ga naar Content

Kooybrug gaat twee maanden langer dicht en verkeer mag niet omrijden via brug 't Zand

De Kooybrug is vanaf eind oktober niet twee maar vier maanden dicht wegens werkzaamheden. Wie normaal over de rijksweg N99 van en naar Anna Paulowna en Wieringen rijdt, moet in die periode een flink stuk omrijden. Ook de vlotbrug bij 't Zand mag namelijk niet worden gebruikt om het Noordhollands kanaal over te steken richting de N9. Verkeer naar het noorden wordt omgeleid via de brug bij De Stolpen.

Foto: NH / Jurgen van den Bos

Er waren zorgen bij een gemeenteraadslid van de gemeente Schagen dat de brug bij 't Zand wel erg veel verkeer te verduren zou krijgen als de Kooybrug dicht zou zijn. Daarop had wethouder Hans Heddes laten weten dat de vlotbrug dicht zal gaan voor sluipverkeer. Navigatiesystemen moeten bestuurders omleiden via de brug bij De Stolpen.

Ongerust en ontevreden

Maar Gerard Schouten van de dorpsraad 't Zand heeft er weinig vertrouwen in. "Wij hebben van het begin af aan geroepen dat er verkeersregelaars moeten komen. Maar we lopen tegen een muur van onbegrip en onkunde op." Eind deze week komt de wethouder met antwoorden op de raadsvragen. "Maar ik ben heel erg ongerust en zeer ontevreden over hoe het gaat."

Aanvankelijk zou de brug twee maanden dicht zijn, van 23 oktober tot en met 22 december, maar nu blijkt dat hij nog eens twee maanden (tussen 8 januari en 1 maart 2024) dicht is. Alleen tijdens de kerstperiode wordt de Kooybrug even opengesteld voor verkeer. Na maart is de brug nog een aantal maanden in de nachten dicht, en eind mei is hij nog een keer volledig afgesloten. Automobilisten moeten rekening houden met minstens een halfuur vertraging.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Rijkswaterstaat

Maar ook scheepvaartverkeer ervaart flinke hinder door de afsluiting, zoals silobouwer Oostwouder in 't Zand, die eerder tegen NH zei flink in de problemen te komen. Hoge schepen moeten namelijk een half jaar lang omvaren, omdat ze niet onder het vaste deel van de brug kunnen en de brug niet kan worden opengezet vanwege de werkzaamheden.

Verkeer moet rekening houden met flinke vertraging en de Helderse wethouder Tessa Augustijn vertelde eerder deze week aan het Noordhollands Dagblad zich zorgen te maken over de bereikbaarheid van de Kop van Noord-Holland. "Niet alleen de bereikbaarheid van Den Helder komt onder druk te staan maar ook die van de regio. Misschien wel tot aan Alkmaar." Ze doet haar uitspraken nadat ondernemersverenigingen uit de Noordkop eerder een klemmend beroep op Rijkswaterstaat hadden gedaan om de brug toch open te houden voor verkeer.

Vrees voor extra drukte

Daarbij vreest Augustijn ook voor extra drukte op andere N-wegen, zoals de N9. "Ik zie nu al dat daar bijna elke week een ongeluk plaats vindt", zei ze in het Noordhollands Dagblad. "Het kan niet anders dan dat je daar straks extra hinder ondervindt van de sluiting."

De Kooybrug is meer dan 30 jaar oud en toe aan een grondige onderhoudsbeurt, geeft Rijkswaterstaat aan. Vooral de bewegingswerken en de technische installaties zijn toe aan een renovatie. 'We kiezen er bewust voor om de brug niet te vervangen, maar te hergebruiken', aldus Rijkswaterstaat. 'Door de brug te renoveren, kan hij de komende 30 jaar weer mee.'

De brug wordt nu nog bediend vanuit de bedienpost aan de Oostoeverweg in Den Helder. Tijdens de werkzaamheden wordt de bediening en besturing vervangen door een nieuw systeem, zodat de bediening van de brug voortaan vanuit Heerhugowaard wordt gedaan.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]