Ga naar Content

Haarlemse primeur: geloof en LHBTIQ+ verbroederen tijdens Regenboogviering

Het kan nog steeds schuren tussen de kerk en LHBTIQ+'ers, zegt Joris Obdam van de Antonius Gemeenschap. Om die groepen te verbinden organiseren zij vandaag samen met de Regenboogcoalitie de jaarlijkse Regenboogviering. Dit jaar is alleen wel alles een beetje anders: de viering is niet in de Grote Kerk, maar op het Slachthuisterrein in Haarlem-Oost.

Regenboogviering vorig jaar in de Bavo - Foto: C. Bogaert

Volgens Joris Obdam, pastoor van de Antonius gemeenschap, kan seksualiteit en religie nog steeds schuren. Hij stelt zelfs dat regenbooggroepen te veel zijn buitengesloten. "Juist daarom organiseren we de Regenboogviering. Het is een manier om nader tot elkaar te komen en om de diversiteit te vieren", aldus Joris. 

De pastoor gaat nog verder en vindt dat andere kerkelijke organisaties zich meer zouden moeten openstellen voor de LHBTIQ+gemeenschap. Er zijn volgens hem nog te veel kerkelijke gemeenschappen die seksekeuze en diversiteit niet kunnen omarmen en dat terwijl de liefde van God voor iedereen is.  

Tekst gaat door onder de foto.

Joris Obdam, pastoor Antonius gemeenschap - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De regenboogviering is een moment in het jaar om vanuit het geloof stil te staan bij de LHBTIQ+ gemeenschap. Afgelopen jaren was de viering steevast in de Grote of Sint Bavo kerk op de Grote markt, maar dit jaar wijken ze uit naar het Slachthuisterrein.

"We dachten: we gaan een keer naar een niet-kerkelijke plek"

Joris Obdam, pastoor Antonius gemeenschap

"We merkten in gesprekken met Regenboogpartners dat de drempel van een kerk toch nog hoog is. Ondanks onze zo open mogelijke houding. We dachten: we gaan een keer naar een niet-kerkelijke plek en hebben gekozen voor het Slachthuisterrein", aldus de pastoor. Die locatie trekt een jonger publiek en dat wil de Regenboogviering ook. Daarnaast is dat terrein bekend om zijn open houding en het publiek is er zeer divers. 

Rituele van Saamhorigheid

Joris legt uit het de verhuizing naar het slachthuisterrein een experiment is. Mocht het minder aanslaan dan wordt er volgend jaar weer gekozen voor de kerk. Dit jaar is het thema van de Regenboogviering 'Rituele van Saamhorigheid'. Er zijn persoonlijke verhalen, gedichten en muziek. De viering start vandaag om 15.00 uur en natuurlijk is iedereen welkom. 

De Antonius gemeenschap is een groep van vrijwilligers van diverse komaf, die zich op allerlei manieren inzetten voor kwetsbaren in Haarlem. Er wordt gekookt voor ouderen en eenzamen. Ook verzorgen ze high tea's in verzorgingstehuizen en doen ze aan armoedebestrijding en is er een jongerenraad. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]