Ga naar Content

College draait 180 graden na gesprek met Quote-miljonair: wil Cobra Museum nu toch redden

De raadsvergadering over het lot van het Amstelveense Cobra Museum kreeg nog voor deze goed en wel was begonnen een verrassende wending. Het college, dat tot nu toe haar poot stijf hield en de subsidie wilde stopzetten, gaat nu toch samen met het museum aan een oplossing werken. Aanleiding: een goed gesprek met kredietverstrekker Marius Touwen.

Wederom zit de publieke tribune bomvol - Foto: NH Nieuws

Quote-miljonair Touwen kwam deze week om de hoek kijken als grote redder van het Cobra Museum, toen bekend werd dat hij het museum een bedrag wil lenen waarmee het de rekeningen en schulden tot eind dit jaar kan betalen. 

Het college was aanvankelijk niet onder de indruk van deze handreiking en zag de schuldenlast vooral toenemen. In een raadsbrief schreef zij gisteren: "De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn met deze lening niet opgelost. Dat geldt ook voor de algemene reserves die inmiddels zijn uitgeput." Ook in een raadsbrief van eerder vandaag benadrukt het college dat het voorstel om de subsidie te beëindigen niet van tafel is. 

"We willen samen de schouders eronder zetten"

Wethouder Herbert Raat

Toch blijkt uit de woorden van wethouder van kunst en cultuur Herbert Raat aan het begin van de raadsvergadering dat het college er vanavond heel anders over denkt: 

"Vanmiddag heeft overleg plaatsgevonden tussen de heer Marius Touwen en de wethouder van financiën Adam Elzakalai. Wij hebben indringend met elkaar gesproken en blijken veel meer dingen gemeenschappelijk te hebben dan dat we van mening verschillen. We willen dus samen de schouders eronder zetten en in het vierde kwartaal van dit jaar een plan van aanpak presenteren."

'Kan ook niet goed gaan'

De gemeenteraad besloot aan het begin van de vergadering al om vanavond geen knopen door te hakken, maar deed nog wel haar zegje. Het voorstel van het college zal voorlopig niet opnieuw op tafel komen, al zal de raad uiteindelijk wel moeten instemmen met de manier waarop het college het museum wil redden. 

Raat waarschuwt later in de vergadering wel dat de inspanningen nog steeds op niets kunnen uitdraaien. “Wij willen deze kans niet laten lopen, maar de uitkomst is niet gegarandeerd. Het kan ook niet goed gaan, maar daar gaan we niet voor.”

Vertrouwen gegroeid

Tegenover NH ontkent Raat dat het college 'niet zozeer een draai heeft gemaakt', maar dat tijdens het gesprek vooral het vertrouwen van het college in Touwen is gegroeid. "Hij wil graag het museum ondersteunen, wij willen ook graag dat het museum blijft, maar wel met een heel andere werkwijze, want dit is niet houdbaar voor ons." 

Raat ziet het voor zich dat het museum wordt gered met 'publiek en privaat geld'. "Ik ben blij dat hij daar ook toe bereid is en nu moeten we kijken of we daar samen uit kunnen komen." Hij benadrukt dat het geen plan moet zijn voor het komende kwartaal, maar voor de langere termijn. "Voor de aankomende vier jaar."  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]