Start van hoofdcontent

Wormer

nl

Vaandel van eeuw oud weer terecht bij kolfclub uit Wormer, secretaris dolgelukkig

10 september 2023, 16.10 uur · Door Tom van Midden

Een bijzonder vaandel uit 1907 van kolfclub Togido-Wormer is weer terecht na jarenlang zoek te zijn geweest. Secretaris Mark Aberkrom is er heel gelukkig mee, want de kolfsport heeft een behoorlijke historie in onze provincie. "Opeens was hij weg, maar gelukkig is-ie weer boven water."

Vaandel van eeuw oud weer terecht bij kolfclub uit Wormer - NH Nieuws

Frank Holkamp spoorde het vaandel op. "Dit hing in een verzorgingshuis van woningcorporatie Parteon. Op een gegeven moment waren de bewoners een beetje klaar met de 'oude meuk', die wilden wat anders in de hal. Zodoende zijn ze destijds verwijderd en opgeslagen."

De woningcorporatie schijnt gezocht te hebben naar een geschikte locatie, maar die werd niet gevonden en toen gingen ze in de opslag. Holkamp hoorde dit verhaal: "En uiteindelijk heb ik hem weten te bemachtigen en nu is-ie weer terug bij de rechtmatige eigenaar."

"Of je nou naar Groningen of Dordrecht ging, dat vaandel ging mee"

Secretaris Togido-Wormer Mark Aberkrom

"Hij komt oorspronkelijk uit Krommenie en werd gemaakt ter ere van het toen 10-jarig bestaan", vertelt voorzitter Maarten Jan van Zaanen van de kolfclub. Secretaris Mark Aberkrom vult aan: "Het is een vaandel dat meegenomen werd naar wedstrijden, die werden overal in Nederland gespeeld. Of je nou naar Groningen of Dordrecht ging, dat vaandel ging mee."

(Tekst loopt door onder de foto)

Het vaandel is de trots van de kolfclub Togido-Wormer - Foto: Aangeleverd

Van Zaanen: "Het was voor die mensen een dag of twee uit. Vroeger had je weinig sporten en als je wat had was dat heel bijzonder. Dan gingen ze één of twee keer per jaar met zo'n vaandel op stap, om je vereniging te verdedigen."

De uitgebreide historie maakt dat ze erg blij zijn bij Togido dat het vaandel weer terug is. Holkamp is tevreden: "Een betere locatie voor het vaandel is er niet dan gewoon bij de club zelf."

NH bracht eerder dit jaar al een bezoek aan Togido, toen de dames- en de herenclub fuseerden. Hoe dat ging zie je in onderstaande reportage.

Zorgen over voortbestaan kolfclub Togido - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]