Ga naar Content

‘Onveilig gevoel’ in Waardse Rivierenwijk: gemeente roept buurt bijeen

De gemeente Dijk en Waard wil volgende maand met de buurt in gesprek gaan over het ‘onveilige gevoel’ in de Rivierenwijk. Uit onderzoek blijkt dat verschillende bewoners daar last van hebben. “We gaan bespreken wat er leeft en speelt in de wijk. Wat gaat er goed en wat kan er beter”, aldus de woordvoerder.

Foto: NH Nieuws

 De Rivierenwijk in Heerhugowaard staat onder bewoners al jarenlang bekend als een ‘probleemwijk’. Uit eerder onderzoek van I&O Research (2021) blijkt dat 41 procent van de bewoners zich in die buurt weleens onveilig voelt.

Met zo’n 3500 inwoners, veel goedkope sociale huurwoningen en specifieke doelgroepen, zoals mensen met een ggz-achtergrond, kent de wijk verschillende problemen zoals jongerenoverlast, drugsproblematiek en straatvervuiling.

Uiteenlopende incidenten

De afgelopen jaren is het rustiger en veiliger in de wijk, maar inwoners zijn in het verleden regelmatig opgeschrikt door uiteenlopende incidenten, waardoor het veiligheidsgevoel niet direct toeneemt.

Om er een paar te noemen: twee jaar geleden wordt een destijds 18-jarige jongen tijdens een potje voetbal door een zestal jongens in elkaar getrapt. In 2017 overlijdt een 26-jarige man na een schietpartij in een woning aan de Schelde.

Dode baby’s

En dan nog een drama dat veel Dijk en Waarders waarschijnlijk nooit meer zullen vergeten: de vondst van twee dode baby’s in 2015. Ook dat gebeurde rondom een woning aan de Schelde. Kort na de gruwelijke ontdekking werd de moeder van de kinderen aangehouden en later veroordeeld. Zij bleek ook de moeder te zijn van een dode baby die in 2014 werd gedumpt in een Alkmaars park.

Foto: NH Nieuws

"Het is voor een inwoner in eigen wijk natuurlijk een hele andere beleving dan wanneer je zo’n krantenbericht leest", reageert een politiewoordvoerder tegen mediapartner Dijk en Waard Centraal. "Al is veiligheid en onveiligheid moeilijk om te meten."

Meer contact en overleg

De laatste jaren heeft de gemeente de buurt hier en daar al opgeknapt een meer groen aangelegd om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Uit een wijkanalyse van eerder dit jaar blijkt verder dat er behoefte is aan structureel overleg met de gemeente en meer sociaal contact in de buurt. 

"Tijdens de bijeenkomst in oktober stellen bewoners en professionals een lijst op met aandachtspunten voor de wijk", verklaart het college aan Dijk en Waard Centraal. "De ervaringen die worden opgedaan in de Rivierenwijk worden gebruikt in het vervolg van het Dorps- en Wijkgericht werken."

Deze week krijgen alle bewoners van de Rivierenwijk een uitnodiging voor de bijeenkomst.

Lees ook