Ga naar Content

Verdachte 'Marktplaatsoppas' had 21.000 foto's van kinderen op gegevensdragers

De verdachte Marktplaatsoppasser J.F. uit Tuitjenhorn had ruim 21.000 foto's en 3.000 video's van kinderen op zijn in beslag genomen gegevensdragers staan. Op die foto's zijn ook andere kinderen te zien, onder andere in een luier en in een bos, maar die kinderen zijn nog niet geïdentificeerd. Dat meldt justitie zojuist in de rechtbank in Haarlem. 

Foto ter illustratie - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Daar is een eerste pro-formazitting over de misbruikzaak. De stand van het onderzoek wordt besproken en rechters wegen opnieuw of er genoeg grond is om de man vast te houden. 

Drie jaar lang werkte de 24-jarige hoofdverdachte in ieder geval bij elf families uit heel Nederland. Bij een huiszoeking zou bij hem grote hoeveelheden kinderporno zijn gevonden. Tussen dat materiaal zitten volgens het Openbaar Ministerie ook beelden waarop de verdachte ontucht pleegt met één kind waarvan hij oppas was. 

Het blijkt nu dat het gaat om 21.673 foto's en 3.049 films op zijn computers, die op dit moment voor zo'n zestig procent door rechercheurs zijn bekeken, aldus de officier van justitie zojuist. Op die beelden zijn nog geen andere oppaskinderen geïdentificeerd.

Wel zijn er nog andere kinderen op beelden te zien, bijvoorbeeld in luier of in een bos met een kledingstuk uit. Welke kindjes dit zijn, is nog niet duidelijk. 

Chats met medeverdachte

Ook chats van de verdachte F. worden doorgespit. 3.000 stuks. De officier van justitie zei zojuist dat er een mogelijkheid is dat op basis daarvan nog meer mensen worden aangehouden in deze zaak - bijvoorbeeld mensen met wie de man uit Tuitjenhorn de beelden deelde.

Één zou in ieder geval de 38-jarige Alkmaarder zijn. Volgens justitie had hij de misbruikbeelden in bezit, maar ook chatten met de medeverdachte over oppaskinderen. "Er gaan berichten over en weer over kwade fantasieën", aldus advocaat van hoofdverdachte F., Carlo Crince le Roy.

Volgens hem blijkt echter dat niet dat zij de 'besproken fantasieën' hebben uitgevoerd. En volgens hem is er verder ook nog geen proces-verbaal in het dossier te vinden waaruit misbruik blijkt. 

Later meer.

Lees ook