Ga naar Content

Bescheiden F1-fotograaf was brutaal als het moest: expositie historische racefoto's in Zandvoort

Fotograaf Harry Verkuijlen was er in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw altijd bij als de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort werd gehouden. Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen op 9 en 10 september heeft hij voor één keer al zijn werk uit de kast gehaald. Het is te zien is in het Raadhuis in Zandvoort.

Verkuijlen (73), een fotograaf uit het analoge tijdperk, voelt zich vereerd met de uitnodiging om zijn werk in Zandvoort te exposeren. Hij heeft in zijn tijd bij de Grand Prix veel meer foto's gemaakt dan zijn opdrachtgevers, de Haagsche Courant en het Rotterdams Dagblad,  publiceerden. 

Om er zeker van te zijn dat de bezoekers zijn mooiste plaatjes te zien krijgen, is hij ruim van tevoren begonnen met sorteren. Welke mogen niet ontbreken op de tentoonstelling? 'Kill your darlings', het is een helse klus. De foto's zijn hem allemaal even lief. 

Harry Verkuijlen op het bordes van het Raadhuis in Zandvoort - Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Als voorproefje op de expositie, die de jaren zeventig en tachtig bestrijkt, kiest Verkuijlen uit zijn uitgebreide collectie voor NH vier foto's die een speciale betekenis voor hem hebben én waar een bijzonder verhaal aan vastzit.  

Tekst gaat door onder de foto.

De start van de Grand Prix Formule 1 in 1973. - Foto: Harry Verkuijlen

Foto 1: de start van de dramatische editie van 1973

Bovenstaande foto markeert het begin van Verkuijlens journalistieke loopbaan, precies vijftig jaar geleden. De Hagenaar heeft in eerdere edities zijn foto's als betalend toeschouwer moeten maken, maar mag op 29 juli 1973 de baan op als geaccrediteerd persfotograaf. 

Verkuijlen: "Ik heb deze gekozen omdat het mijn eerste foto is als professioneel fotojournalist. Je ziet de start met Ronnie Peterson, de latere winnaar Jackie Stewart en de Franse nummer twee Francois Cevert. Toch wel bijzonder dat ik die foto van zo dichtbij heb kunnen maken. Als fotografen stonden we bijna óp de baan. We hadden een enorme bewegingsvrijheid, niet meer te vergelijken met nu.'' 

Toch ligt er druk op deze race. Omdat Circuit Zandvoort niet veilig genoeg was, is er in 1972 geen Grand Prix Formule 1 gehouden. Die tijd is benut om de baan te renoveren en overal vangrails aan te brengen. Ondanks de verbeteringen wordt het een dramatische Grand Prix. 

Vergeefse reddingspoging

In de achtste ronde krijgt de Engelsman Roger Williamson een klapband. Zijn bolide klapt over de kop en komt brandend tegen de vangrails tot stilstand. David Purley probeert zijn landgenoot nog te redden. Tevergeefs. 

Harry Verkuijlen staat op dat moment in de Tarzanbocht. Dáár denkt hij de mooiste beelden te kunnen maken. "Ik hoorde door de boxen van het ongeluk en ben er zo snel mogelijk heengegaan. Dat viel niet mee, ik kwam overal prikkeldraad tegen. Ik heb van een afstand een foto gemaakt van de zwarte rook en ontredderde mensen die ernaar kijken. Die staat niet in deze top vier, want ik wilde het een beetje vrolijk houden.'' De foto zal op de tentoonstelling wél te zien zijn.  

Tekst gaat door onder de foto.

Niki Lauda (links) en Alain Prost bekijken de trainingstijden. - Foto: Harry Verkuijlen

Foto 2: Niki Lauda en Alain Prost naast de baan

Verkuijlen heeft bovenstaande foto gekozen vanwege het tijdsbeeld. "Je ziet Niki Lauda en Alain Prost in 1985 op een ouderwetse monitor langs de baan de trainingstijden van andere coureurs bekijken. Mooi om dat te vergelijken met de enorme hoeveelheid informatie en de batterij beeldschermen die ze tegenwoordig ter beschikking hebben. Daarnaast had ik groot respect voor deze coureurs. Lauda en Prost werden dat jaar respectievelijk eerste en tweede in Zandvoort."

Overigens is dit de laatste Grand Prix voordat de race in 2021 terugkeerde in Zandvoort. 

Tekst gaat door onder de foto.

Nelson Piquet in 1985 in actie op Circuit Zandvoort. - Foto: Harry Verkuijlen

Foto 3: de snelheid van Nelson Piquet

Harry Verkuijlen is trots op de foto hierboven, eveneens uit 1985. "In dit beeld van Nelson Piquet voel je de vaart waarmee de auto rijdt. Met de apparatuur van tegenwoordig is het gemakkelijker om de snelheid te vangen. Ik heb deze gemaakt met een lage sluitertijd en door mijn camera met de auto mee te bewegen. Omdat in mijn tijd alle foto's eerst ontwikkeld moesten worden, kwam je er pas later achter of ze goed gelukt waren. Nou, dat kan ik van deze wel zeggen.'' 

Unieke ontmoeting

Verkuijlen kan zich herinneren dat hij in 1985 veel tijd heeft geïnvesteerd in zijn foto's. Op de trainingsdagen was hij al heel vroeg aanwezig. "Ik liep de pitbox in en zag Piquet zitten. Hij zat heel rustig voor zich uit te kijken. Ik heb hem heel voorzichtig gevraagd een paar close foto's van hem mocht nemen, zonder helm. Dat vond hij prima. Hij was heel relaxed. Door die ontmoeting is de foto die ik later van hem maakte in zijn auto voor mij heel waardevol.''     

Tekst gaat door onder de foto.

James Hunt na zijn zege in 1976 met wedstrijdleider Ben Huisman. - Foto: Harry Verkuijlen

Foto 4: playboy James Hunt neemt een slok 

Vermeulen: ''Zo bescheiden als ik was toen ik de pitbox van Nelson Piquet inliep, zo brutaal was ik toen ik deze foto maakte van James Hunt na zijn overwinning in 1976. Hij had de ceremonie net achter de rug, je ziet nog net dat hij de beker in zijn hand heeft. Ik was naar voren gedrongen om hem van heel dichtbij te kunnen fotograferen. Deze foto heeft voor mij meer waarde gekregen doordat hij dat jaar wereldkampioen is geworden. En natuurlijk om wie hij was, Hunt was echt een playboy."  

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]