Ga naar Content

Uit de Haerlemsche bodem: een bakkie pleur met kleur aan de Grote Markt

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge is samen met haar collega's van het Archeologisch Museum hard op zoek naar een nieuw depot in Haarlem. Het huidige depot bestaat nu ruim 40 jaar en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. En dat terwijl daar heel wat mooie vondsten liggen. Terwijl Anja verder zoekt, laat ze ons ondertussen de leukste en mooiste stukken uit het depot zien. Vorige keer zag je hoe de Haarlemmers vroeger bier dronken. Maar doe deden ze dat dan met koffie? Je ziet het hieronder.

Anja van Zalinge over een bakkie pleur aan de Grote Markt in Haarlem - NH Nieuws

Brits aardewerk

"Dit aardewerk was in die tijd mateloos populair", vervolgt Anja. "Het is Brits aardewerk. "Voorheen werd aardewerk gewoon door pottenbakkers in Haarlem gemaakt, het echte handwerk. Maar eind achttiende eeuw komt het Britse merk Wedgwood op. Zij ontdekken een proces waarbij je snel, veel en dus ook goedkoper een servies kunt maken. En dat wordt dan dit soort aardewerk."

Tekst loopt door na de foto.

Haarlems bakkie uit de negentiende eeuw - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

'Ikea-spul'

"Ik vind dit kopje gewoon heel geestig, omdat het een gezellige kleur heeft. Hier word ik wel vrolijk van. Ik zou mijn thee er ook wel uit willen drinken, maar dan liever wel uit een twee keer zo groot exemplaar. Maar eerlijk gezegd, dit is wel een beetje 'het Ikea-spul' uit de achttiende en negentiende eeuw."

"Het is massaproductie en daarom konden ook de gewone Haarlemmers dit kopen. Iedereen wilde het hebben, het was heel populair", legt de stadsarcheoloog uit. "Het koffiehuis aan de Grote Markt gebruikte het ook. Want je kunt wel het duurste van het duurste in huis hebben, maar als het valt, dan gaat dat ook gewoon stuk. Dan kon je beter dit goedkopere servies gebruiken."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]