Ga naar Content

'Langzamer dan stapvoets', maar eerste tramrit door Uithoorn ooit is een feit

Voor het eerst in de geschiedenis van Uithoorn heeft er een tram door de gemeente gereden. De eerste tram reed vanochtend het volledige traject van de Uithoornlijn. "Een hoogtepunt voor de vele betrokkenen", aldus het projectteam van de Uithoornlijn. 

Eerste testrit Uithoornlijn - Foto: Peter Bakker Luchtfotografie

Op een trambestuurder na was de tram leeg: het ging namelijk om een testrit, waarvan er de komende tijd nog vele zullen volgen. Deze eerste testrit, van het opstelterrein bij de halte Amstelveen Westwijk tot aan de halte Uithoorn Centrum, is in ieder geval zonder problemen verlopen. "Een hoogtepunt voor de vele betrokkenen", aldus het projectteam. 

Eigenlijk had de eerste test eind juni of begin juli al moeten plaatsvinden, erkent omgevingsmanager Marije Mooij. Dat de eerste testrit pas vandaag - dus twee maanden later dan gepland - is gereden, wijt ze aan enkele 'onvolledige tests' en de 'zomerperiode'. 

Lees ook

"Er moeten veel vinkjes gezet worden", vertelt de omgevingsmanager. Voordat de eerste testrit kon worden verreden moesten onder meer de wissels, de slagbomen en de alarmbellen worden getest. Omdat die vinkjes inmiddels zijn gezet, kon vanochtend dan eindelijk de eerste tram over het tracé rijden. 

"Langzamer dan stapvoets", beschrijft Mooij het tempo waarmee de tram het traject tussen Westwijk en het centrum van Uithoorn reed. "Hij heeft er de hele dag over gedaan, en is net weer terug bij het opstelterrein (bij Amstelveen Westwijk, red)." 

Eerste testrit Uithoornlijn - Foto: Jorrit Lousberg

De testritten zijn onder meer bedoeld om te controleren of de pantograaf (haak op de tram) goed contact maakt met de bovenleiding, of er voldoende ruimte tussen de tram en de perrons zit en of de alarmsystemen goed reageren op de naderende tram. Om alles tot in de puntjes te controleren, zijn GVB-medewerkers vandaag met de tram meegelopen. 

Ook de komende tijd rijden er nog geregeld testtrams over de Uithoornlijn. "Met verschillende snelheden", aldus Mooij. Behalve het GVB zal ook aannemer Dura Vermeer nog tests uitvoeren. Ook wordt er tot eind van dit jaar nog volop gebouwd rond het spoor. Naar verwachting zullen de eerste trams mét passagiers volgend jaar zomer over het traject rijden.

Bewustwording

Omdat Uithoornaars absoluut niet gewend zijn aan trams in hun dorp, zijn er de afgelopen maanden al enkele bewustwordingscampagnes gestart. Zo zijn er op meerdere plekken in het dorp posters opgehangen en worden er op scholen speciale lespakketten uitgedeeld. 

De week van 30 oktober tot en met 3 november is uitgeroepen tot de week van de Uithoornlijn. In die week krijgen leerlingen op scholen in de buurt van de tramlijn speciale veiligheidslessen aangeboden.  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]