Ga naar Content

Ouderwets over de hoofden lopen tijdens de Hoornse Lappendagmarkt

Voetje voor voetje schuifelen hordes mensen op maandagochtend door de Hoornse binnenstad. De ogen geconcentreerd op de beste koopjes, terwijl de meeste tassen toch al uitpuilen. De Lappendagmarkt kende de laatste jaren misschien een dip, onder deze ideale weersomstandigheden is het weer ouderwets druk.  

Drukte op de Kleine Noord in Hoorn - Foto: NH Media / Michiel Baas

De Lappendagmarkt heeft zware jaren achter de rug. Het aantal bezoekers nam af, net als het aantal kramen. "Corona had daar ook mee te maken", weet organisator Margriet Wieringa van de gemeente Hoorn. "Daarom hebben we dit jaar flink geadverteerd in de regio en gelukkig zijn er weer zo'n 250 kramen. Het weer zal ook een rol spelen. Vorig jaar had het flink geregend, nu is het prachtig weer." 

De traditie om vroeg op de dag de beste aankopen te doen, stamt al uit de 14e eeuw. "Toen had je een lappenweek en die was vooral bedoeld om stoffen te halen voor de wintermaanden, om warme kleding te maken. Nu staat er overigens nog maar één kraam met stoffen." 

Op jacht naar de beste koopjes - Foto: NH Media / Michiel Baas

De wekker van Margriet ging vanochtend om 02.00 uur af. "Het was behoorlijk buffelen om iedereen een eigen plekje te geven. Soms is het een beetje schuiven. Maar het is goed gelukt." Na een wat aarzelende start is het rond 9 uur flink druk in de binnenstad. "Ik word er blij van als ik zie dat mensen het naar hun zin hebben en ik heb al heel veel vrolijke mensen gezien." 

Bezoekers zoeken in slow motion hun weg langs kramen vol dameskleding, foodtrucks, (sport)schoenen, sieraden, zonnebrillen en pannen. En als de kooplust is gestild, kan de dag worden voortgezet in één van de cafés. "De ene helft van Hoorn is markt en de andere helft is bier. En dan heb je ook nog strand. En kermis. Een gouden driehoek hier in Hoorn. Deze dag is echt een impuls voor de hele stad."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]