Ga naar Content

Meldpunt moet Amstelveense blackspots voor fietsers zichtbaar maken

'Gevaarlijke' verkeerssituaties heeft de gemeente Amstelveen niet altijd even scherp op het netvlies. Volgens Fietsersbond Amstelveen komt dat doordat (bijna-)ongevallen en negatieve ervaringen van fietsers niet geregistreerd worden. Daarom pleit de bond nu voor een centraal meldpunt. 

Fietsersbond Amstelveen wil een centraal meldpunt voor ongevallen - NH Nieuws

Omdat de politie niet altijd wordt gebeld en een ongeluk vaak alleen wordt geregistreerd als het slachtoffer er ernstig letsel aan heeft overgehouden, zijn de cijfers die de politie naar de gemeente stuurt incompleet. "Het is dat wij met punten voor verbetering komen", vertelt Cor Roof van de Fietsersbond Amstelveen tegen NH. "Maar wij zien ook niet altijd alles."

Om te testen of Amstelveners op zo'n meldpunt zitten te wachten, heeft de bond zich in april aangesloten bij het meldpunt van de Amsterdamse afdeling. In drie maanden tijd kwamen daar veertig meldingen binnen over rotondes, kruispunten en fietspaden waar het vaak misgaat. "Daar zijn we best wel van geschrokken." De Amstelveense afdeling van de Fietsersbond vindt dan ook dat het hoog tijd is voor een eigen meldpunt. 

Tekst gaat door onder de foto.

Ongeluk met een wielrenner afgelopen mei - Foto: VLN Nieuws
Onder andere Amstelvener Mark Meijer deed een melding. Hij maakt zich zorgen over de nieuwe rotondes die samen met de ondergrondse tramlijn zijn aangelegd op de Beneluxbaan. 

"Al meerdere keren heb ik een bijna-aanrijding meegemaakt bij een van de rotondes", vertelt Mark.

 

Hij vermoedt dat dit vooral te maken heeft met de vele objecten die om de rotondes heen staan en de situatie onoverzichtelijk maken. Zo staan er lage hekken en glazen panelen. "Die zijn met regelmaat beslagen waardoor het onmogelijk is om te zien of er een auto aankomt." De gemeente heeft in het verleden al een aantal panelen weggehaald om de situatie overzichtelijker te maken, maar dat is volgens Mark nog niet voldoende. 

 

Tekst gaat verder.

Lees ook

Ook Amstelvener Toon van den Boer heeft een melding gemaakt. Hij trekt al jaren aan de bel bij de gemeente over het smalle Kazernepad vanuit Amstelveen-Zuid naar Amsterdam. Zijn vriendin kwam er hard ten val toen ze op een tegenligger botste. "Zij is nu bijna een jaar na dato nog steeds volledig arbeidsongeschikt en zonder inkomen", vertelt Toon.

Maar het is niet het enige ongeluk dat hij heeft zien gebeuren. "Laatst sloeg hier een man over de kop toen hij op twee kinderen botste. Binnen vijf minuten gebeurde nog een ongeluk."

"Een meldpunt heeft alleen zin als de gemeente ook echt iets met de klachten doet"

Amstelvener Toon van den Boer

Toon hoopt dat het Amstelveense meldpunt er komt, maar benadrukt wel dat het alleen zin heeft 'als de gemeente er ook echt iets mee doet', Daar heeft hij weinig vertrouwen in, omdat het Kazernepad ook nog steeds niet is verbreed. 

Wethouder van verkeer Herbert Raat zei eerder tegen NH dat het Kazernepad als deel van de Sportasroute, die ook door Amsterdam loopt, na 2025 verbreed zal worden. Nu vertelt hij dat de gemeente toch aan het kijken is of het eerder kan.

Gedragscampagne

Ook Raat vindt het belangrijk om een beter beeld te krijgen van verkeersknelpunten en fietste daarom de afgelopen tijd een aantal keren met schoolgaande kinderen mee. Op die routes worden nu een aantal aanpassingen doorgevoerd. Een meldpunt voor Amstelveen juicht hij toe, maar de gemeente wil ook een gedragscampagne gaan uitrollen.

"Je kunt alles gaan aanpassen qua inrichting, maar als mensen niet opletten, heb je alsnog een ongeluk." Volgens Raat worden veel ongelukken veroorzaakt door mensen die niet goed opletten. Daarnaast spelen snelle e-bikes een rol. In september gaat de Fietsersbond met de gemeente om tafel om de veertig meldingen en mogelijkheden voor een meldpunt te bespreken. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]