Ga naar Content

Langs de Hollandse Waterlinies: met 250 man in het kleine Fort bij Edam

Hoewel de forten van de Hollandse Waterlinies nooit actief zijn geweest in oorlogen, waren ze wel degelijk bewapend en bemand. Tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) werden er jaren dienstplichtigen gestationeerd. De soldaten in Fort bij Edam kwamen in die periode één keer in actie, maar niet tegen een menselijke vijand.

Foto: NH Nieuws

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen samen De Hollandse Waterlinies. Die waterlinies bestaan uit een 200 kilometer lang open landschap, dat vol staat met robuuste forten en waterwerken. In oorlogstijd boden de waterlinies bescherming tegen de vijand. Zo werden grote gebieden soms onder water gezet om de vijand op afstand te houden.

Naast onze provincie beslaan ze hele delen van Utrecht, Gelderland en Brabant. De waterlinies zijn zó uniek, dat het geheel bestempeld is tot UNESCO Werelderfgoed.

Vier jaar duimen draaien

Één van die forten staat in Edam. Daarin zaten wel 250 soldaten om ons land te beschermen. Toch hadden ze vaak maar weinig te doen. De soldaten oefenden, zwommen en af en toe was er wat vermaak. 

Maar wanneer het in januari 1916 vreselijk misgaat in Waterland en de dijken doorbreken,  worden deze dienstplichtigen ingezet om sluizen en spoorwegen te herstellen en 'mens en dier' te redden. In deze derde aflevering over De Hollandse Waterlinies zie je er historische beelden van.

Lees ook

Wil je meer weten over dit onderwerp: dat kan op de website Hollandse Waterlinies

Langs de Hollandse Waterlinies bestaat uit 12 afleveringen en is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.