Ga naar Content

Bezorgbox vol bacteriën verleden tijd? Deze uitvinder uit Oudkarspel heeft dé oplossing

Bezorgboxen vol met bacteriën en schimmels waarin eten wordt vervoerd zijn verleden tijd, als het aan Dirk Bont uit Oudkarspel ligt. Hij zegt namelijk de oplossing te hebben gevonden voor dit probleem: een bezorgbox waar dit soort micro-organismen geen enkele kans krijgen. "Dit is de toekomst, ik zeg het je."

Dirk Bont - Foto: Privéfoto

Hij staat 24/7 aan. Altijd stroomt zijn hoofd vol innovatieve ideeën. Op de bank stilzitten gaat er bij hem niet in. Hobby-uitvinder Dirk Bont uit Oudkarspel 'wordt gek van zichzelf, van al dat denken en puzzelen'. Maar dat constant peinzen heeft wel tot de Virus Kill Box geleid, naar eigen zeggen dé vernieuwende oplossing voor bezorgboxen zonder bacteriën en schimmels.

Toenemend probleem

Want dat blijkt een toenemend probleem. Zo liet een groot onderzoek in Italië zien dat bestellingen van bezorgdiensten vaak vol schimmels en bacteriën zitten, soms wel drie keer zoveel als wat op een vloer van een restaurant mag zitten bij een hygiënecontrole. Restaurants worden bij dergelijke waarden gesloten.

Ook de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zegt dat besteld eten inderdaad altijd door de consument op hygiëne moet worden gecontroleerd. Maar of de hygiëne van deze maaltijdboxen ook ondermaats is, moet nog blijken. Eind dit jaar komt de voedselwaakhond met uitkomsten van een groot onderzoek naar de hygiëne van die boxen.

Maar er is licht aan de duistere voedselhorizon, dankzij Dirk. De coronapandemie bracht de werking van viruskillers bij hem aan het rollen. En nu denkt hij die ook te kunnen inzetten, zodat maaltijdboxen vol ziekmakers eindelijk passé zijn.

Tekst loopt door na foto.

Foto: Dirk Bont

"Met het gebruik van UV-C-desinfectielicht, verwarming en ventilatie krijg je straks voedsel dat je veilig kunt eten. Een bezorgtas wordt uitgerust met dat UV-C-desinfectielicht. Verder worden ventilatie- en verwarmingselementen aangesloten op de accu's van de scooters en bikes." Het gepatenteerde ventilatieblok, dat nu aan de zijkant van de bezorgtas zit, heeft hij uit een computer gesloopt. "Gewoon omdat het kan."

"Het ventilatieblok heb ik gewoon uit een oude computer gesloopt"

Uitvinder Dirk Bont

Door de verwarmingselementen kan de ventilatie altijd aanblijven, zodat de lucht constant ververst en gedesinfecteerd wordt. Dat zorgt er ook voor dat de inhoud van de tas onbeschadigd blijft en er zich geen schimmels en andere viezigheden kunnen ophopen.

Dirk heeft inmiddels contact met een pizzeria in Alkmaar, omdat de tas sinds afgelopen vrijdag - na weken ploeteren - helemaal klaar voor gebruik is. "Hij vertelde inderdaad de problemen te herkennen. Hij is dolenthousiast geworden en wil er graag mee experimenteren. Dus we kunnen de boer op!"

'Direct aan het oplossen geslagen'

"Als ik een probleem in mijn huis of in het nieuws zie, ga ik direct aan de slag met oplossingen." Samen met een kennis komt hij tot de uitvindingen. "Ik ben de bedenker", zegt Dirk, "hij de uitvoerder". 

Voor de financiering van de desinfectiemaaltijdtas gebruikt Dirk het geld dat hij heeft verdiend met een eerdere uitvinding: hometrainers in een sportschool in Alkmaar. Daar sloot hij op meerdere sportfietsen in de gym accu's aan waarmee stroom wordt opgewekt. Die gaat rechtstreeks naar de bar in de kantine. "Klanten betalen daar dus voor een abonnement en wekken ook nog eens gratis stroom op voor de sportschool. Wat een win-win!"

Tekst loopt door onder lees-ookje 

Lees ook

De inventieve Oudkarspeler heeft ook veel vertrouwen in zijn nieuwe 'baanbrekende project'. "Als je met deze tas bij kunt dragen aan duurzaamheid en voedselhygiëne zeg ik je één ding: dit is de toekomst. Let op mijn woorden."

Foto: Dirk Bont

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.