Ga naar Content

Dodelijke schietpartij bij café Den Helder ging volgens buurtbewoners 'een keer gebeuren'

De schietpartij bij café De Bierbron in Den Helder 'moest en zou een keer gebeuren', omschrijft een bewoner die er om de hoek woont. Vannacht werd een 25-jarige man uit Alkmaar gedood, een ander slachtoffer ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De buurt lijkt tegenover NH niet volledig verrast.

Foto: Inter Visual Studio

Bassingracht. Een straatje in Den Helder waar het altijd vrijwel rustig verloopt. Er zit één cafeetje, De Bierbron. Maar precies daar gaat het wel vaker mis, zo omschrijven buren.

'Laatste avond finaal mislukt'

"Er gebeurt wel vaker wat, ja", mompelt een man. "Een vechtpartijtje of dronken lui. Maar dat heb je altijd wel bij een uitgaansgelegenheid."

Een andere buurman vervolgt dat dit - naar besluit van de gemeente - de laatste avond was waarop het café voorlopig open was. Het café is wel vaker gesloten geweest, op last van de burgemeester, wegens drugs- en wapenovertredingen. 

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de vergunningen van het café definitief zijn ingetrokken. Dat was al voorbereid voor de fatale schietpartij van vannacht, het café zou dus hoe dan ook sluiten. 

"Alsof er vuurwerk afging, van die keiharde klappen"

Buurtbewoner over het geluid van de schoten

"Ze wilden er nog even iets moois van maken, maar dat is finaal mislukt dus", stelt een buurman. "Er gebeurt wel eens wat met drugs en er lopen vaak wat ongure types rond. Ik zeg net nog tegen mijn vrouw dat het wel een keer fout zou moeten gaan. Nu is de bom dus - inderdaad - gebarsten."

'Alleen van tv'

Hij lag net thuis te slapen toen er politiebusjes af en aan kwamen rijden en traumahelikopters in de lucht hingen. "Ik hoorde de schoten, maar dacht daar niet meteen aan. Die associatie had ik er niet direct bij. Alsof er vuurwerk afging, van die harde klappen."

Een buurvrouw zegt dat ze 'dit soort taferelen alleen van tv kent', en niet verwacht had het ooit in haar eigen straat mee te maken. "Kijk, daar rijdt weer een politiebusje heen en weer", vervolgt ze.

Tekst loopt onder de foto door.

Foto: Inter Visual Studio

Er staan her en der clubjes mensen met elkaar te praten, terwijl agenten rondlopen. Een vrij ruim gebied rondom het café is afgesloten voor onderzoek. Er zijn door de politie diverse hulzen gevonden.

Informatiebijeenkomst

De gemeente Den Helder laat in een eerste reactie weten te overwegen om op korte termijn een informatiebijeenkomst voor bewoners te organiseren. Burgemeester Jan de Boer laat weten geschrokken te zijn, en mee te leven met de familie en andere nabestaanden van het slachtoffer. "Als gemeente staan we voor en werken we aan een veilige gemeente Den 
Helder. De veiligheid van onze inwoners staat voorop. We zijn op de hoogte dat er emotionele reacties zijn van deze gebeurtenissen. Daarom vind ik het belangrijk dat we de komende periode contact houden met de buurtbewoners. We gaan kijken hoe we dat goed kunnen organiseren."

Ook worden agenten door buurtbewoners op kopjes koffie getrakteerd. Een man woont zo'n 200 meter van het café en ook voor zijn huis lopen er agenten rond. "Ze stonden voor mijn raam en heb ze iets aangeboden. Maar daar gingen ze niet op in, ze hadden net van een andere buur al gekregen. Dit leeft dus wel erg in de straat, ja. Iedereen is ermee bezig."

Net weggedoken

Het is inderdaad hét gesprek in de buurt. Niet dat de schrik er goed in zit of dat ze er ontdaan rondlopen. Veilig voelen ze zich, hoewel politie nog altijd op zoek is naar de schutter, nog altijd. In een plaatselijke supermarkt dicht in de buurt wordt er ook nog volop nagepraat over het schietincident.

"Ik moest onder het lint doorkruipen om even een pakje boter te halen", stelt een man. "Een jongen van rond de 30 jaar stond voor mij in de rij en vertelde dat hij voor het café stond toen het gebeurde. Hij is snel weggedoken achter een auto."

"Ach, er gebeurt altijd ergens wel wat"

Buurtbewoner over de schietpartij

Ook de caissière praat erover mee en zegt dat ze in de omgeving fietste en van plan was om naar het bewuste café te gaan. Ze werd door haar moeder opgebeld om terug te komen toen ze massaal de politie voorbij zag rijden.

De talk of the town is nog niet voorbij. De schutter is nog altijd niet gepakt en hoe het met de twee andere gewonden is, is ook niet bekend. Wel is duidelijk dat een van de gewonden er zeer slecht aan toe zou zijn. Maar vooralsnog blijft de buurt er rustig onder, zo blijkt. "Ach, overal gebeurt eens wat. En nu is dat bij ons, in Den Helder. Ik slaap er in ieder geval geen nacht minder om."

Op netvlies gebrand

Café De Bierbron was niet bereikbaar voor commentaar. Ze willen voorlopig even met rust gelaten worden. Ze geven in een kort bericht op Facebook aan 'verdoofd' te zijn door het overlijden van het slachtoffer en stellen dat 'de beelden op ons netvlies zijn gebrand'.

Lees ook