Ga naar Content
Haarlem

Zandvoort stopt met de ooit zo gezellige, maar nu 'troosteloze' dinsdagmarkt

24 juli 2023, 18.18 uur · Aangepast 24 juli 2023, 19.46 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Nog een paar maanden en dan is het gedaan met de Zandvoortse dinsdagmarkt. De markt werd een paar jaar geleden door buurtbewoners van Nieuw Noord opgestart om de wijk wat levendiger te maken. Er komen nog maar weinig bezoekers en het aantal ondernemers is ook op één hand te tellen. Daarom trekt de gemeente de stekker er nu uit.

Het begon allemaal zo mooi, in 2018. De inwoners van de wijk Nieuw Noord, waar normaal niet zo heel veel te beleven valt, hadden behoefte aan een wekelijkse markt. In Zandvoort is wel een markt, maar die zit in het centrum. En die markt is moeilijker te bereiken voor ouderen en mindervaliden uit Nieuw Noord. De buurt mocht daarom als proef een eigen markt opstarten en dat smaakte duidelijk naar meer. 

Er werden handtekeningen ingezameld in de buurt om de markt definitief te kunnen behouden. Die werden in januari 2019 overhandigd aan toenmalig burgemeester Niek Meijer.

Tekst loopt door na de foto.

Buurtbewoonster Frea den Boer overhandigt de handtekeningen aan Niek Meijer - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

En de markt mócht blijven. De bezoekers en marktkooplieden waren vanaf de start erg enthousiast. Er gebeurde gelukkig weer wat in Nieuw Noord. Geen gereis meer naar de markt in het centrum, de bewoners kwamen elkaar voortaan gezellig tegen op hun eigen markt op het Flemingplein. De ondernemers op de woensdagmarkt in het centrum waren daar niet zo blij mee, want die zagen er natuurlijk een concurrent bij komen. Bovendien: wat moest het relatief kleine Zandvoort nu ineens met twee markten?

Tekst loopt door na de video.

'Gedoe' om indeling dagen Zandvoortse markten - NH Nieuws

Uiteindelijk werd het geschil opgelost. Zandvoort behield de dinsdag- én de woensdagmarkt. Maar toen stopte de dinsdagmarktmeester er ineens mee op 1 januari 2022. Omdat er niet snel een vervanger gevonden kon worden, nam de gemeente het stokje over. En zo werd het een 'gemeentelijke markt'. Inmiddels liep het aantal kraampjes ook aardig terug. De gemeente zou zich voortaan gaan inzetten voor het aantrekken van nieuwe kooplui.

Troosteloze indruk

Helaas is dat laatste niet gelukt. Bovendien zijn er, vergeleken met het begin, weinig bezoekers meer te vinden op de dinsdagmarkt. De gemeente spreekt van een 'troosteloze indruk' en 'het missen van het sociale karakter'. Daarom gaat de stekker er definitief uit.

De ondernemers krijgen tot 1 oktober de tijd om een nieuwe markt te zoeken. De bezoekers uit Nieuw Noord moeten voortaan toch maar weer naar de woensdagmarkt in het centrum om de gezelligheid op te zoeken. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]