Ga naar Content

'Gedoe' om dagindeling Zandvoortse markten: "Je gaat niet dinsdag én woensdag naar de markt"

De nieuwe dinsdagmarkt in Zandvoort Nieuw Noord is een succes. Maar trekt die niet de bezoekers weg van de woensdagmarkt in het centrum? Beide partijen hebben daar hele andere gedachten over, de burgemeester hoopt tot een compromis te komen.

Onlangs overhandigde Frea den Boer, één van de initiatiefnemers van de markt in Nieuw Noord, zo'n zeshonderd handtekeningen aan burgemeester Niek Meijer. In de hoop dat de markt, na de proeffase, definitief in de wijk mag blijven. De burgemeester wil daar zijn best voor doen. NH Nieuws zocht de markt dinsdag op om met eigen ogen te kunnen zien hoe het daar loopt.

Lekker dichtbij
"We doen het voor onze ouderen en de gehandicapten in de buurt", vertelt Frea vandaag op 'haar' markt. En inderdaad, er zijn veel ouderen en scootmobiels te signaleren bij de marktkramen. Het is een kleine markt, maar lijkt goed te lopen. "Het is lekker dichtbij mijn huis", zegt een mevrouw met een rollator. Een andere mevrouw, in een scootmobiel, vertelt dat ze vooral voor de gezelligheid komt. "Je kent iedereen en de marktkooplieden zijn allemaal aardig. Er is anders nooit iets te doen in de buurt." 

Lees ook: Zandvoort Nieuw Noord strijdt voor eigen markt: "Voor onze ouderen"

De woensdagmarkt
De marktkooplieden in het centrum, op de woensdagmarkt, hebben een dubbel gevoel over de dinsdagmarkt in Nieuw Noord. Ze juichen het toe dat ze zich daar inzetten voor de mobiel beperkten, maar waarom juist op de dinsdag? "Je gaat niet op dinsdag én woensdag naar de markt", zegt een woordvoerder van de woensdagmarkt. Ze hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente, want ze vrezen voor inkomstenverlies en hopen dat de concurrent hun markt naar -bijvoorbeeld- de zaterdag verplaatst. Ook vinden ze dat er nooit goed is overlegd over de plannen.

In Nieuw Noord geven de marktkooplieden aan dat de zaterdag al bezet is. "Dan sta ik al in Amsterdam Noord", zegt de notenverkoper. Op de grote markten kunnen ze op de zaterdagen veel meer verdienen, de kleine markt in Nieuw Noord is dan een stuk minder lucratief.

Oplossing
Beide markten zullen waarschijnlijk met de gemeente om tafel gaan om te kijken of er een compromis in zit. Maar dat lijkt, ondanks dat beide markten wel graag willen, een lastige opgave te worden. Samen een markt opstarten in Nieuw Noord dan? "Dat is hetzelfde als dat je de Albert Cuypmarkt naar Buitenveldert verplaatst, dat moet je niet willen", aldus de woordvoerder van de woensdagmarkt.

Foto: NH/Paul Tromp