Ga naar Content

Zandvoort Nieuw Noord strijdt voor eigen markt: "Voor onze ouderen"

De Zandvoortse Frea den Boer heeft vandaag ruim zeshonderd handtekeningen aangeboden aan burgemeester Niek Meijer. Zij, en vele anderen in de buurt Nieuw Noord, willen na een proefperiode nu definitief een eigen weekmarkt. En dat is tegen het zere been van de marktkooplieden in het centrum van het dorp.

De markt in Nieuw Noord is de afgelopen maanden als proef op de dinsdagen uitgestald, terwijl op de woensdagen de traditionele weekmarkt in het centrum van het dorp is. Frea den Boer vindt het belangrijk dat haar buurt een eigen markt krijgt, omdat de markt in het centrum voor veel buurtbewoners te slecht bereikbaar zou zijn.

Succes
"We doen het voor onze ouderen en mensen met een handicap. Daar zijn er heel van in onze buurt en de markt in het centrum is te slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. In onze buurt is verder ook helemaal niets voor deze mensen", aldus Frea. Zij en de andere initiatiefnemers kregen de afgelopen maanden een tijdelijke vergunning om te kijken of een markt in Nieuw Noord een succes zou kunnen worden. En volgens Frea is dat het zeker. "Een mevrouw vertelde me dat ze zo blij is dat ze nu eindelijk haar eigen haring kan halen."

Lees ook: Beverwijk grijpt naast titel 'beste markt van Nederland'

Gepasseerd
In het centrum, waar al jarenlang de enige weekmarkt van Zandvoort is, voelen de marktkooplieden zich gepasseerd door de gemeente en de initiatiefnemers van de nieuwe markt. "Het is natuurlijk een goed initiatief dat ze dit voor de ouderen willen doen, maar waarom hebben wij helemaal nooit mogen meedenken? Twee weten toch meer dan één?", zegt een woordvoerder van de markt.

"Twee markten voor zeventienduizend inwoners is al wat veel. En als je het al zou doen, waarom dan op dinsdag en op woensdag? Als je op dinsdag iets op de markt koopt, dan ga je dat niet meer op woensdag doen. Waarom zou het bijvoorbeeld niet op zaterdag kunnen?"

De markt in het centrum vreest verlies van klanten en heeft bezwaar aangetekend tegen een nieuwe vergunning voor de markt in Nieuw Noord. Den Boer zegt dat 'hun' marktkooplieden niet op zaterdag kunnen, omdat ze dan al elders staan. Ze denkt dat de mensen uit het centrum wel trouw zullen blijven aan de markt daar. "En de ouderen uit onze buurt kwamen er toch al niet."

Steun van burgemeester
Op het gemeentehuis bleek vandaag dat burgemeester Meijer positief is over de markt in Nieuw Noord. "Deze proef was een succes en smaakt naar meer."

Hij wacht de bezwaarprocedure af, maar zegt wel zijn best te willen doen om de markt voor Nieuw Noord te kunnen behouden. Of dat dan op de dinsdagen zal blijven, daar wil hij zijn vingers niet aan branden. Hij wil ook met de marktkooplieden uit het centrum om tafel om tot een goed compromis te komen. Die willen daar ook graag aan meewerken.

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp