Start van hoofdcontent

Heerhugowaard

nl

Heerhugowaardse Van der Gragt matchwinner in eerste WK-duel Oranjeleeuwinnen

23 juli 2023, 11.39 uur · Aangepast 23 juli 2023, 16.25 uur · Door Stephan Brandhorst

Met bondscoach Andries Jonker aan het roer hebben de Oranjeleeuwinnen de eerste wedstrijd op het WK gewonnen. In Dunedin in Nieuw-Zeeland werd Portugal met 1-0 verslagen. De Heerhugowaardse Stefanie van der Gragt, die na het WK stopt als profvoetbalster, was met haar kopgoal de matchwinner.

Foto: EPA

De aanloop naar de eerste WK-wedstrijd verliep behoorlijk rommelig voor Nederland. Een slecht trainingsveld in Nieuw-Zeeland bemoeilijke de voorbereiding. Tegen Portugal was daar echter weinig van te merken, want Oranje was vele malen beter aan de bal. Toch had de ploeg van Jonker moeite met het creeëren van kansen. Na 13 minuten kopte Stefanie van der Gragt de openingstreffer binnen uit een hoekschop van Ajacied Sherida Spitse: 1-0.

Oranje, dat in een 3-5-2-formatie voetbalde, had weinig te vrezen voor de Portugezen. Keepster Daphne van Domselaar uit Oudkarspel had dan ook weinig te doen. In de eerste helft had Oranje eigenlijk de score moeten verdubbelen, maar Jill Roord kopte van dichtbij over uit een hoekschop.

Tekst loopt door onder de tweet.

Na de pauze had Oranje iets meer te duchten voor Portugal, maar mede door ijzersterk verdedigend werk van Van der Gragt was het gevaar telkens geweken. Danielle van de Donk kreeg nog de grootste kans, maar zij schoot recht op de keepster van Portugal. Ondanks de minimale voorsprong, bleef Jonker rustig langs de zijlijn alles aanschouwen en zag zijn ploeg de overwinning over de streep trekken.

Dankzij de zege zet Oranje meteen een grote stap richting de knock-outfase van het WK. Donderdag wacht om 3.00 uur (Nederlandse tijd) de ontmoeting met titelfavoriet Amerika.