Ga naar Content

'De Katapult' Theo Smit (72) overleden: "Topsprinter die renners van allure in Tour voorbleef"

Wielrenner Theo Smit uit Halfweg is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) vandaag. Hij zal niet alleen worden herinnerd 'als topsprinter die renners van allure op het hoogst denkbare podium van de Tour wist voor te blijven', maar ook om zijn veelzijdigheid en betrokkenheid bij de wielersport, schrijft de bond.

Wielrenner Theo Smit - Foto: Door Bert Verhoeff voor Anefo

Smit overleed in buurdorp Zwanenburg, waar hij met zijn vrouw een handel in sportprijzen runde. 

Hoewel hij voor de start van zijn profcarrière in 1974 al naam had gemaakt, rees zijn ster vanaf dat jaar tot grote hoogte. Nadat hij in 1974 de Ronde van Noord-Holland op zijn naam had geschreven, verbaasde hij een jaar later vriend en vijand pas echt. Hij won de vijfde etappe van de Tour de France, door als eerste in Merlin Plage over de finish te komen. Daarbij gaf hij de Belgische topsprinters en favorieten Eddy Merkx en Rik van Linden het nakijken. In de negende etappe sloeg hij opnieuw toe en schreef hij zijn tweede dagzege in de Tour op zijn naam.

Tekst loopt door onder de foto.

Etappes Tour de France 1975 - Foto: Door Andrei I. Loas - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17638806

In 1976 deed hij niet mee aan de Tour de France, maar wel aan de Vuelta, de Ronde van Spanje. Ook daarin schreef hij twee etappes op zijn naam. In de jaren erna deed hij nog wel mee aan grote rondes, maar haalde nooit meer het hoogste podium. 

Pionier op keirin

Hij verlegde zijn focus van meerdaagse koersen naar ééndaagse koersen en naar de baan, waarop hij ook Nederlands Kampioen werd. Hij staat bekend als een van de Nederlandse pioniers op de keirin, een onderdeel waarop Noord-Holland Mathijs Büchli het afgelopen decennium talloze prijzen pakte.

Na zijn actieve loopbaan bleef hij bij de sport betrokken, schrijft de KNWU. "Als bondscoach op de baan, lid van de baancommissie, liefhebber van de sport en supporter van zoon Dennis."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]