Ga naar Content

Zandvoortse burgemeester wordt nauwer betrokken bij afschot van herten in zijn dorp

Moet een loslopend hert in Zandvoort wel of niet worden afgeschoten als het gewond lijkt te zijn? Daar moet burgemeester David Moolenburgh zich voortaan over buigen. Dat is de conclusie van de evaluatie na het doodschieten van hert Blankebil op 13 juni op de Linnaeusstraat. 

Blankebil, die zo werd genoemd vanwege zijn witte achterwerk, werd doodgeschoten door een lid van een zogenaamd valwildteam van Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN). Dit team was door de politie ingeschakeld nadat er een melding was binnengekomen, zo blijkt uit antwoorden van het college op vragen van van GroenLinks. Blankebil zou mank lopen en wonden aan een poot en de buik hebben. Het beest werd vervolgens doodgeschoten. 

'Hert liep al langer mank'

Willem van der Sloot, de Zandvoortse hertenfluisteraar, was en is daar woest om. Hij stelt dat Blankebil al veel langer mank liep, al wat ouder was en inderdaad een tumor op zijn poot had. Van een wond op de buik zou volgens Willem geen sprake zijn. Dierenartsen zouden eerder hebben geconludeerd dat de wond op de poot van Blankebil er niet ernstig uitzag en het dier gewoon in het dorp verder zou kunnen leven, aldus Willem.

Blankebil liep altijd met een groepje van vijf herten in de buurt van Center Parcs. Inmiddels is dat groepje kleiner geworden, omdat ook 'het hert met het scheve gewei' in het dorp werd afgeschoten. 

Willem van der Sloot en hert Blankebil - Foto: Gerard Boukes

Het valwildteam heeft Blankebil aan de Linnaeusstraat beoordeeld en geconcludeerd dat het dier toch afgeschoten moest worden, gezien zijn verwondingen. De politie was aanwezig om eventuele ooggetuigen op afstand te houden, zo luidt de verklaring van het Zandvoortse college. Echter, de burgemeester hoorde pas achteraf dat dit allemaal aan de orde was in zijn dorp, terwijl het toch om de veiligheid gaat. En dat valt onder zijn verantwoordelijkheid.  

Burgemeester moet op de hoogte worden gebracht

Daarom wordt er nu een extra stap aan het protocol toegevoegd: de burgemeester moet voortaan ook gebeld worden en moet dan mede bepalen of er wel of niet geschoten mag worden. Deze stap wordt ook genomen na gesprekken tussen de burgemeester, wethouder, afgevaardigden van SWN en Willem van der Sloot. 

'Oordeel dierenarts kan te lang duren'

Het college vindt het echter niet wenselijk dat een dierenarts ook nog zijn of haar oordeel in dit soort situaties geeft, omdat er snel gehandeld moet worden en dat kost dan allemaal te veel tijd. Het college vertrouwde op de deskundigheid van de leden van het valwildteam, maar geeft wel aan geschrokken te zijn en het voorval met betrekking tot Blankebil te betreuren.

Willem kan niet zoveel met de reactie van het college op de vragen van GroenLinks. "Er is helemaal geen bewijs geleverd om Blankebil af te mogen schieten. Op aangeleverde foto's was ook geen wond op zijn buik te zien. Die had hij ook niet. Ik volg hem namelijk al jaren. Daarom kan er ook helemaal geen reactie gegeven worden, want die is nergens op gebaseerd. Het zijn allemaal fabeltjes."

Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat het valwildteam voortaan 'de lijntjes met Willem kort zal houden', mocht afschot toch weer aan de orde komen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]