Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Tieners bedreigd en beroofd door grote groepen in Purmerend en Zaandijk

19 juli 2023, 16.09 uur · Aangepast 20 juli 2023, 11.18 uur · Door Coen van den Braber

In zowel Purmerend als Zaandijk was het gisteravond raak: twee jonge jongens werden er door grote groepen bedreigd en mishandeld. In Purmerend werd een 14-jarige mishandeld en bespoten met rode verf. Diezelfde avond heeft een groep van tientallen personen een jongere van 18 eveneens mishandeld en beroofd. De politie is op zoek naar de daders en vraagt getuigen zich te melden. "Dit heeft echt onze prioriteit."

Foto:

Een 14-jarige jongen uit Purmerend is gisteravond rond 21.00 uur in zijn stad beroofd van zijn spullen. Dat gebeurde aan de Slenkstraat en Geulenstraat. Een groep van tien tot twintig man sprak de jongen aan en gaf hem een klap op zijn achterhoofd. Hij werd tegen de grond gewerkt. Nadat hij werd bespoten met rode verf en ze zijn spullen afpakten, rende de groep richting het station. Ze gingen er vandoor, onder andere op scooters. 

Diezelfde avond, ook rond dezelfde tijd, werd een man uit Zaandijk bij het stationsplein van het toeristische Zaanse Schans mishandeld en beroofd. Daar gaat het om een flink grotere groep, van rond de twintig tot dertig personen. In de trein werd de jongen aangesproken, waarna hij werd gevolgd door de groep. Hij is vervolgens geschopt en geslagen. Ook zijn spullen werden meegenomen.

Dezelfde bende?

Bovenstaande incidenten hebben veel gelijkenissen. "Het betreft inderdaad allebei dinsdagavond, ongeveer hetzelfde tijdstip en dezelfde groepsgrootte. Ook beide slachtoffers zijn vrij jong", zegt woordvoerder van politie Noord-Holland. "We onderzoeken of de twee gebeurtenissen wat met elkaar te maken hebben."

"Dit zijn nare berovingen met een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de jongens"

Politie-woordvoerder Noord-Holland

Volgens de politie heeft dit veel negatieve invloed op de tieners. "Dit zijn hele nare berovingen met een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de jongens."

"We hopen echt dat mensen wat gezien hebben en ons dat, al dan niet anoniem, willen melden. Als je dit zo onder elkaar ziet, is er wellicht een verband. Maar dat moet echt nog worden onderzocht."