Ga naar Content

Jong stel op 100 jaar oud schip: Rhythm en Megan voelen zich thuis in haven Enkhuizen

De woningnood en hoge prijzen die er bij horen: je komt er simpelweg niet snel tussen als starter. Sommige mensen gooien het daarom over een andere boeg. Muzikantenduo en stel Rhythm Haakman en Megan Roele zijn vanuit hun appartement in Hoorn verhuisd naar een oud schip in Enkhuizen. NH Radio-verslaggever Sjoerd Hilarius ging vanmorgen bij ze langs om te praten over hun opmerkelijke overstap.

Foto: Foto: NH Nieuws / Sjoerd Hilarius

"In de coronaperiode begonnen we te zoeken naar een huis. Toen hebben we echt wat opties geprobeerd, maar het was heel moeilijk", vertelt Rhythm over hun eerdere huizenjacht. "Gelukkig hebben we heel fijne mensen om ons heen die ons geadviseerd hebben, maar alles lukte niet. En door corona al helemaal niet."

Op een gegeven moment kwam een woonschip voorbij als optie voor het muzikantenduo. De vader van Megan had namelijk een ligplaats in de haven van Enkhuizen. "Hij zei dat er wel een schip moest liggen waarop gewoond wordt", vertelt Megan. "Hij vroeg aan ons of wij dat wilden. Rhythm en ik dachten toen: 'heel graag'."

"Als je een ligplek in de familie hebt, dan zou ik het zeker aanraden"

Rhythm Haakman, woont op een schip in Enkhuizen

Het zoeken van een geschikte boot nam bijna twee jaar in beslag. Na het kopen van hun boot De Zwaluw, werd deze in Zierikzee opgehaald om op een stormachtige dag naar Enkhuizen te varen. "De golven sloegen over het dek heen, vanwege windkracht zeven of acht", zegt Megan.

Jaar klussen

Het 25 meter lange schip De Zwaluw komt uit 1909. In het afgelopen jaar zijn Megan en Rhythm druk aan de slag geweest met het woonklaar maken ervan. Zo werden er zonnepanelen geïnstalleerd op het dak, het interieur helemaal naar hun smaak ingericht, en werd zelfs een piano door een smal luik naar binnen getakeld.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het schip in de haven van Enkhuizen, waar Rhythm en Megan wonen - Foto: Foto: NH Radio / Sjoerd Hilarius

Op hun schip in Enkhuizen hebben Rhythm en Megan ongeveer 80 vierkante meter om in te wonen en slapen. "Het was vroeger al een woonschip, dus de vloer lag er al in. Eerder werd het gebruikt als charterschip, en daarvoor nog als binnenvaartschip", vertelt Megan over de geschiedenis van De Zwaluw. "Het kan nog wel varen, alleen is het voor ons niet vaarklaar omdat er nog geen boegschroef in zit", vult Rhythm aan. "Dus dat is nog effe spannend."

Oplossing woningnood?

Dat een woonschip een oplossing kan zijn voor het tekort aan huizen, heeft volgens Rhythm wel een belangrijke voorwaarde nodig. "Als je een ligplaats in de familie hebt, dan zou ik het zeker aanraden", zegt Rhythm. "Een schip zonder ligplek kun je voor onder een ton kopen, maar met zo'n plek ben je drie tot vijf ton kwijt. Dan is het gewoon weer hartstikke duur. Dus je moet een beetje mazzel hebben."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]