Ga naar Content

Spieringbrug Muiden blijft de hele zomer gesloten, hoge boten kunnen niet verder

De Spieringbrug in Muiden gaat deze zomer niet nogmaals open. Dat heeft de gemeente Gooise Meren besloten. De brug over de Vecht is al lange tijd kapot en moet geforceerd geopend worden, zodat hoge boten door kunnen varen. Het risico dat de brug opnieuw kapot kan gaan bij zo'n openstelling is te groot, dus moet de gemeente het hoge vaarverkeer teleurstellen. 

Spieringbrug - Foto: Foto: Rijkswaterstaat

De aannemer kan bij een geforceerde openstelling geen garantie meer geven voor de duur van de overeenkomst op de hydrauliek en de elektronische installatie.

Ook de kosten voor het takelen van de brug blijken ontzettend hoog te liggen, namelijk rond de 100.000 euro. Daarbovenop komt ook nog eens dat het verkeer voor zo'n openstelling flink moet worden omgeleid. Dit levert hinder op en er is veel organisatie voor nodig. 

In het zomerseizoen gaan meer mensen met hun boot het water op. De vaarsector heeft bij de gemeente aangedrongen de brug meerdere malen te openen, zodat boten met een mast van negen meter of hoger toch onder de brug door kunnen varen. De gemeente laat nu weten dat ze dit niet gaan doen. 

Eerder open

De brug ging begin juli eerder geforceerd geopend om het vaarverkeer tegemoet te komen. Dat leek een eenvoudige klus, maar dat was het niet. De brug is namelijk ontworpen als een soort kunstwerk en er is veel meer maatwerk nodig dan bij een normale brug.

Zo moest er een grote telekraan aan te pas komen, die moest worden opgesteld en de brug moest worden voorbereid op het hijsen. Drie dagen lang was het voor autoverkeer niet mogelijk om over de brug te rijden. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]