Ga naar Content

Boeren verbijsterd: trekkers passen niet op de nieuwe N243

De vernieuwde Noordervaart, de provinciale weg N243 bij Stompetoren, ziet er prachtig uit. Dat vinden ook de boeren die er gebruik van moeten gaan maken met hun trekkers en landbouwmachines. Maar praktisch is de nieuwe weg voor hen allerminst, zo blijkt. De nieuwe rijstroken zijn te smal. "Zo gaan de banden van onze machines stuk. En de stoepranden gaan er ook aan."

Foto: Alkmaar Centraal

Aan het woord is Johan Barendregt, akkerbouwer in de Schermer. Hij legt uit dat de weg ter hoogte van de rotonde op de kruising van de Noordervaart met de Oterlekerweg maar 3 meter breed is.

"Dat is de maximale breedte van een gewone trekker. Andere landbouwmachines zijn tot 3,5 meter breed." Het asfalt is omlijst met hoge stoepranden, dus uitwijken naar de berm is geen optie. "Zeker met die bocht erin. Dit is volgens mij voor vrachtwagens al krap."

"De provincie Noord-Holland is de opdrachtgever", legt Barendregt uit. De N243 is een provinciale weg. "Maar die wil eerst opleveren en dan pas kijken of het anders had gemoeten. Dat is de cultuur van over alles drie weken vergaderen, terwijl dit klauwen met geld kost."

Reden voor Barendregt en andere boeren in de omgeving om dan maar aan onze mediapartner Alkmaar Centraal te laten zien wat mis is aan de weg.

Tekst gaat verder onder video.

Smalle N243 Stompetoren - Alkmaar Centraal

De gemeente Alkmaar laat weten dat de kwestie serieus wordt genomen, en overlegt met de provincie over de ontstane situatie. Een woordvoerder laat na afloop weten: het was een positief gesprek en er gaat over een oplossing nagedacht worden.

Ook Barendregt is na het overleg optimistisch: "Wat ik begrijp, is dat een oplossing mogelijk is. Bijvoorbeeld dat ze de middenberm verlagen. Dat zou een positieve afsluiting zijn", reageert hij opgelucht. "Dan hebben onze protesten toch zin gehad."

Foto: Alkmaar Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]