Ga naar Content

Haarlemse omwonenden zijn poepende en vechtenden daklozen zat: maar bankje blijft

Het bankje rondom de boom op het Hortusplein gaat vooralsnog niet weg. Het is volgens burgemeester Jos Wienen ook niet de insteek geweest om op die manier het probleem van de overlast gevende dak- en thuislozen op te lossen. "Alleen als laatste redmiddel", zei hij gisteravond tegen de gemeenteraadsleden. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Dat er iets moet gebeuren, is iedereen nu wel duidelijk. Want uit brieven van omwonenden blijkt dat het afgelopen jaar de gemoederen bij de omwonenden oververhit zijn geraakt. 

'Er wordt gepoept op het terras en tegen de ramen geplast', schrijft een anonieme briefschrijver aan de gemeente. 'Ik schaam me voor dit plein', is de conclusie van een andere buurtbewoner die wel ziet dat de horeca-ondernemer van de Jopenkerk zijn best doet om het plein waar het terras op staat schoon te houden. 'Maar voor hen is het dweilen met de kraan open.'

Onmenselijk

De bewoners van het Hortusplein reageren op een boze brief van een aantal belangenorganisaties voor dak- en thuislozen in Haarlem. Die schrokken van een mogelijke oplossing tegen de rondhangende groep op het bankje. Er zou na overleg met de ondernemers en bewoners geopperd zijn dat deze zitgelegenheid dan maar weg moest. Dat vonden straatpastor Joris Obdam en Petra de Vries van Stem in de Stad te makkelijk bedacht en bovendien onmenselijk, legden ze eerder aan NH uit.  

"In Haarlem gaan we er altijd prat op een inclusieve stad te zijn en deze trend laat eigenlijk zien dat we dat niet zijn. Accepteer dat mensen soms anders zijn dan wij en dat zij ook bij het straatbeeld horen", stelt Joris Obdam. 

Zitgelegenheid op het Hortusplein voor de ingang van parkeergarage Raaks - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Politici in Haarlem delen deze mening en zijn blij te horen dat de burgemeester het weghalen van het bankje nog niet concreet voor ogen heeft. Wel moet er snel geld komen om andere oplossingen te bedenken voor het probleem. 

Want bewoners durven niet meer boodschappen doen, omdat daklozen met kettingen met elkaar op de vuist gaan. Gasten mijden de terrassen op het plein. En autobezitters van de onderliggende parkeergarage komen uit de lift of het trappenhuis midden in een  groep drinkende en blowende personen het plein op. Daar is Wienen klaar mee. 

"Beboeten heeft weinig zin, omdat ze te weinig inkomen hebben"

Jos Wienen, burgemeester Haarlem

Hij vindt dat er nu al veel gedaan wordt door handhavers in overleg met de twee opvanglocaties van HVO Querido en het Leger des Heils in de buurt. "Elk uur totdat de deuren van de opvang voor de nacht dicht gaan, wordt er een ronde gedaan door handhavers en begeleiders van de opvanglocatie. Door praten proberen ze de rust te behouden. Ze proberen ze te bewegen naar dagbesteding, maar je kan ze niet dwingen. En beboeten heeft weinig zin, omdat ze te weinig inkomen hebben, de boete niet betalen en dat leidt weer tot meer schuldenproblematiek."

Hotspot

De enige structurele oplossing die Wienen ziet, is de start van de nieuwe opvanglocaties voor mensen die echt niet meer terug kunnen naar een baan en een eigen woning. Deze zogenaamde Domus+ en Skaeve Huse worden nu voorbereidt in Haarlem-Oost en Haarlem-Noord. Maar zelfs zonder de al ingezette bezwaar- en rechterlijke procedures kan dat nog anderhalf jaar duren. 

Tot die tijd hoopt de burgemeester dat hangplekken met bankjes in de buitenlucht dichterbij de nachtopvanglocaties in het centrum, de overlast van dak- en thuislozen op het Hortusplein kan verminderen. Dan kan er daarna beter worden opgetreden tegen andere hangende groepen. Want ook voor jongeren is het bankje rondom de boom op het plein een gewilde hotspot. Met alle overlast die zij veroorzaken van dien. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]