Ga naar Content

Storm Poly verwoest boot van Frans en Elisabeth: "Enorme dreun, toen ik lag te slapen"

De gepensioneerde Frans en Elisabeth waren pas op de tweede dag van hun vaarvakantie, toen gisterochtend tijdens de storm een boom van zeker tienduizend kilo op hun boot stortte in Jachthaven Spaarneborgh. "Ik lag in bed, hoorde een knal en ineens stroomt die hele boot vol met water", vertelt Elisabeth. "Ik dacht: 'dit is goed fout'."

Foto:

Het Rotterdamse stel, de eigenaren van boot 'Zeezout', is twee dagen geleden vertrokken voor hun vaarvakantie. Toen zij hoorden dat er storm op komst was, besloten zij om te overnachten bij Jachthaven Spaarneborgh in Heemstede. "We dachten eerst: zullen we Haarlem nog ingaan? Maar ik dacht: het is al laat, we leggen hier aan", vertelt Frans. "Toen we hier aankwamen zag het er redelijk betrouwbaar uit voor de nacht. Dus toen hebben we de boot goed vastgelegd en zijn we gaan slapen."

Jachthaven Spaarneborgh is omringd met grote flatgebouwen, het leek dus een veilig plek tegen harde windstoten. "De volgende ochtend, rond half negen, had ik net de lijntjes goed nagekeken", herinnert Frans zich nog. "Daarna stap ik weer aan boord en op dat moment hoor ik een enorme knal en ligt er een hele dikke boom net voor de kajuit over onze boot heen. Dus ik liep naar mijn vrouw toe en zei: aankleden en van boord."

"We werden heel goed en warm opgevangen"

Elisabeth de Geus

Na het ongeluk stonden Maddie en Erwin, van buurboot de Seaflower, direct paraat om te helpen, vertelt Elisabeth. "Die buurman heeft mij uit de boot getrokken, want ik ben slecht ter been. En zijn vrouw stond direct van: kom binnen. Ze omhelsde mij en ineens dacht ik: ik ben een mens. Ik was heel erg geschrokken."

Vervolgens hebben Maddie en Erwin het stel de hele dag verzorgd. "Ze hebben ons de hele dag koffie gevoerd, ontbijt en lunch. 's Avonds zijn we geloof ik pas om elf uur weggegaan. We werden heel goed en warm opgevangen. Maddie en Erwin van de Seaflower zijn werkelijk geweldige mensen. Dat mensen dit doen, wildvreemde mensen die jou hele de dag opvangen... Fantastisch."

Kort tochtje

De boom is door zaagbedrijf Allure in samenwerking met de brandweer en de gemeente uiteindelijk van de boot verwijderd. Wel is er schade tot aan de motor gemeten. Of de boot nog gerepareerd kan worden is nog niet duidelijk. En dat is pech, vertelt Frans. "Vorig jaar hebben we pech gehad met de motor op het IJsselmeer tijdens een storm. Dan denk je: nu is alles helemaal in orde, nu gaan we lekker varen. We hadden vier weken gepland, we zijn allebei net met pensioen. Maar dat is een kort tochtje geworden."

Vooral gisteren waren Frans en Elisabeth "heel ontzet", vertelt hij. "We hebben weinig geslapen vannacht door de stress. Maar goed, het is gebeurd, dus het is opruimen geslagen en kijken wat we met de boot kunnen doen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt", aldus Frans. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.