Ga naar Content

Leukste nieuwe Nederlandse band Loupe op campingfestival en meer leuke tips voor het weekend

De 'leukste nieuwe Nederlandse band van dit moment' worden ze in de pers genoemd: Loupe. Het Amsterdamse viertal maakte onder aanvoering van zangeres Julia Korthouwer een album vol meeslepende indiepopliedjes over het leven in de grote stad. "Ik kom zelf uit Schagen en dan is het wel wennen in het hectische Amsterdam", zegt Julia. Andere tips van de Culture Club redactie voor het weekend: Dijkpop met Meau, Claude en VanWijck in het Westfriese Andijk en de Graduation Show 2023 op de Rietveld Academie in Amsterdam. 

Loupe in het Vondelpark - NH Nieuws

Tip 1: Indiepop sensatie Loupe in Zuidoostbeemster

Voor de Amsterdamse band Loupe lijkt 2023 het jaar van de doorbraak te worden. Voor hun debuutalbum Do you ever wonder what comes next? kregen ze in het NRC maar liefst 5 sterren en werden ze de 'leukste Nederlandse band van dit moment' genoemd. "Dat is natuurlijk een grote opsteker, ja, dat vinden we heel fijn" zegt bassist Lana.

De teksten van de liedjes worden geschreven door zangeres Julia. Ze zingt over de worsteling van de twintiger met het leven in de grote stad. "Het is niet dat ik het heel zwaar heb maar het gaat meer over de verandering in mijn leven toen ik vanuit Schagen naar de grote stad Amsterdam verhuisde", vertelt Julia "De snelheid van de stad is natuurlijk helemaal 'de shit' maar het kan je ook overvallen. Daarbij komt dat je met ouder worden ook definitief uit de speeltuin van je kindertijd getrokken wordt". 

Loupe repeteert en maakt de nummers op een speciale plek: de Vondelbunker midden in het Vondelpark. De bandleden spreken met een mix van liefde en afkeer over deze plek. "In de winter is het koud en in de zomer is het vochtig en warm", vertelt Julia. "Elke 7 minuten dendert er met veel lawaai een tram over ons hoofd", vult Annemarie aan. "En de lucht komt binnen via een klein rooster buiten op een plek waar ook veel geplast wordt", zegt Lana. "Maar het is wel ONZE bunker, hier maken we onze muziek en bovendien is het niet duur en kan hier alles", vertelt Jasmine.  

Binnenkort vertrekt Loupe naar het Verenigd Koninkrijk om te toeren met de band Lovejoy. Maar eerst spelen ze zaterdag 8 juli nog op Werfpop in Leiden EN op het festival P3 op Camping in het fruit in Zuidoostbeemster. Op P3 op Camping in het fruit spelen ook Gruppo Sportivo, Tim Knol en de Toegift. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Loupe in het Vondelpark - Foto: Ron Flens

Tip 2: Graduation Show 2023 Rietveldacademie Amsterdam

Wil je eens wat anders dan de kunst van oude meesters in het Rijks, de Zonnebloemen van Van Gogh of de oude moderne kunst in het Stedelijk Museum, ga dan kijken bij wat de jongste lichting nieuwe kunstenaars te bieden heeft op de Graduation Show van de Rietveldacademie in Amsterdam. Vol trots presenteert de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam haar jaarlijkse Eindexamententoonstelling met werk van 162 afstuderende bachelorstudenten. 

Een keer per jaar worden de gangen en klaslokalen van de academie omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte met een oppervlakte van 5.800 vierkante meter. Hier zullen de eindexamenkandidaten, afkomstig van veertien afstudeerrichtingen, de uitdagende resultaten van hun werk en visie presenteren.  

Graduation Show 32023 Rietveld Academie van donderdag 6 tot en met 9 juli vanaf 10.00 uur in de Rietveld Academie, Fred. Roeskestraat 96 Amsterdam. 

Video hieronder: zo zag het er vorig jaar uit. Tekst gaar door onder de video. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tip 3: Dijkpop in Andijk

In Andijk wordt het jaarlijkse eendaagse festival Dijkpop gehouden. 

Het begon allemaal met een klein podium, een handvol vrijwilligers, wat lokale bandjes en 500 bezoekers uit de buurt. 35 jaar later is Dijkpop in Andijk uitgegroeid tot een festival met een hoofdpodium net klinkende namen als Goldband, Wolfmother en Meau. "Toch blijft het ook een sterk Westfries karakter houden hé", vertelt toenmalig organisator Joost Buis in 2018 tegen NH. "Het is elk jaar ook weer een grote reünie. Mensen die ooit hier gewoond of gewerkt hebben, komen uit heel Nederland hier naar toe."

Dit jaar leek zomerstorm Poly roet in het eten te gooien. De storm zorgde gisteren voor een grote ravage op het festivalterrein. Toch hoopt de huidige organisator Bas Pekel het terrein voor zaterdag weer helemaal in orde te hebben. Dankzij de vele hulptroepen verwacht Pekel dat de bezoekers op zaterdag niets meer zullen merken van de stormschade. "De komende dagen wordt het alleen maar mooi weer", zegt hij over de temperatuur van 29 graden die zaterdag is voorspeld. "En tot nu toe lijkt de schade makkelijk te herstellen." 

Dijkpop in Andijk op zaterdag 8 juli met de Noord-Hollandse topacts Meau, VanWijck, Claude Marathon, Ploegendienst en Puntjudith.   

Video hieronder: Puntjudith zat eerder in Culture Club 

Puntjudith op Dijkpop in Andijk - NH Nieuws

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.