Ga naar Content

Petitie tegen kap Amstelveense bomen komt te laat: al ruim vijftig tegen de vlakte

De petitie tegen de kap van tientallen gezonde bomen langs de Bovenkerkerweg is honderden keren getekend, maar de gemeente had haar besluit al genomen. Inmiddels zijn er langs de weg en aangrenzende wegen 52 bomen omgezaagd.

Bovenkerkerweg ter hoogte van kruispunt met Zagerij - Foto: Google Streetview

De Bruin schrikt zich een hoedje als hij op 14 juni over de Bovenkerkerweg fietst, schrijft hij in de toelichting bij de petitie. Tot zijn verbazing zijn vijf gezonde bomen aangekruist, wat betekent dat ze tegen de vlakte zullen gaan. Als hij bij de gemeente informeert naar het motief, krijgt hij te horen dat de bomen moeten wijken voor de verbreding van de Bovenkerkerweg.

"Het besluit is al een tijd geleden genomen", vertelt de woordvoerder van de gemeente aan NH. In het persbericht van 22 juli 2022 staat al dat de populieren gekapt zouden worden. Bijna een jaar later, op 14 juni, publiceerde de gemeente een persbericht dat de bomen voor het eind van de maand gekapt zouden worden.

Petitie

De Bruin startte na zijn ontdekking alsnog een petitie, die meer dan 200 keer is ondertekend. "Het heeft geen verschil gemaakt", deelt hij achteraf. "Wat er nu te zien is langs de Bovenkerkerweg aan bomen die zijn omgelegd voor alleen maar asfalt doet pijn."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De bomen zijn gekapt, omdat de Bovenkerkerweg - nu nog een eenbaansweg - wordt verdubbeld. Met de bouw van woningen in De Scheg en Legmeer en de ontwikkeling van bedrijventerrein Amstelveen-Zuid zal veel meer verkeer gebruik maken van de weg. 

Daarbij nemen de populieren, volgens de gemeente, zoveel water op dat de veendijk inklinkt en de Bovenkerkerweg steeds iets verder verzakt, met scheuren en gaten als gevolg. "We hebben wel een stuk of vijf onderzoeken gedaan. Komt het door de bomen dat de weg inzakt? En kunnen we de weg opknappen zonder de bomen te verwijderen?"

"Water drinken is normaal: daar reken je bomen niet op af"

Conan de Bruin

De bomen kunnen, volgens De Bruin, niet als oorzaak aangewezen worden voor de inklinking. "Er zijn meerdere oorzaken zoals droogte, daling van het grondwaterpeil en de druk van het wegdek op de onderliggende grondlagen. Deze staan ook vermeld in de onderzoeken van de gemeente", reageert hij. "Water drinken is normaal: daar reken je bomen niet op af."

Het belang van bomen

De Bruin benadrukt het belang van bomen: "Bomen hebben een positief effect op onze gezondheid en moeten helpen klimaatverandering tegen te gaan." Ook opperde hij tijdens zijn inspraak bij de Raad de optie om de bomen te verplaatsen en te herplanten op een andere geschikte plaats.

"Bomen kappen is de enige oplossing"

Woordvoerder gemeente

Na de onderzoeken te hebben bekeken, besloot de gemeente dat de bomen gekapt of indien mogelijk verplaatst zouden worden. De gekapte bomen worden vervangen door nieuwe bomen. "Het kon niet anders", vertelt de woordvoerder. "Als je een structurele oplossing wil vinden en niet elk jaar honderdduizenden euro's kwijt zijn om het op te knappen, is bomen kappen de enige oplossing. Dat vindt niemand leuk: wij ook niet."

De Bruin zag vanuit de onderzoeken wel degelijk alternatieven. "Uit de onderzoeken die door onafhankelijke instanties voor de gemeente zijn gedaan zijn ook alternatieven gekomen om de bomen te kunnen behouden. Die kosten echter meer geld, terwijl kappen goedkoper is."

"Voor de bomen die er nog staan, zal ik me blijven inzetten"

Conan de Bruin

Ondanks het besluit van de gemeente, geeft De Bruin niet op: "Voor de bomen die er nog staan, zal ik me blijven inzetten", zegt hij. "Bij de aanleg van nieuwe infrastructuur, moet er rekening worden gehouden met bestaande groen en laat je de bomen staan."

Tegelijkertijd met de aanleg van een nieuwe fundering voor de Bovenkerkerweg vanwege wegverbreding, legt gemeente Amstelveen een ecoduiker aan. Zo’n betonnen duiker zorgt ervoor dat kleine dieren zoals kikkers, salamanders, egels en muizen veilig onder de Bovenkerkerweg hun weg kunnen vervolgen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]