Ga naar Content

Mank hertje van dood gered door Willem: "Wat als ik niet in de buurt was geweest?"

Nog maar net bijgekomen van de dood van zijn favoriete hert Blankebil, moest Zandvoorter Willem van der Sloot afgelopen week in actie komen om het afschieten van twee andere 'dorpsherten' te voorkomen. 

Zondagmiddag krijgt Willem een belletje van een bekende, die zich ongerust maakt. Bij de Linnaeusstraat loopt een mank hert rond en er is ook politie aanwezig. Bij Willem, die in het dorp ook wel 'de hertenfluisteraar' wordt genoemd, gaan dan alle alarmbellen af. Want bij diezelfde plek in de buurt is onlangs één van zijn favoriete herten, genaamd Blankebil, door een medewerker van de Faunabeheereenheid doodgeschoten

Willem spoedt zich naar één van de agenten en legt uit wat er aan de hand is. Dat het hert al langer mank loopt, het verder gezond is en dat de Faunabeheereenheid niet opgeroepen hoeft te worden. De agent hoort het aan en laat de situatie verder zo. Willem haalt opgelucht adem.

Willem van der Sloot en hert Blankebil - Foto: Gerard Boukes

"Wat als ik nu niet in de buurt was geweest? Dan was weer hetzelfde gebeurd als bij Blankebil", vertelt Willem. "Het hert komt uit hetzelfde groepje van Blankebil. Ze waren altijd met zijn vieren en lopen vooral bij vakantiepark Center Parcs rond. Soms maken ze een uitstapje, zoals gisteren. Ze waren gewoon naar hun vriend Blankebil op zoek."

Tweede incident

Willem vertelt dat hij afgelopen week nog eenzelfde situatie heeft meegemaakt. Ook toen stonden de politie en iemand van de Faunabeheereenheid klaar om het manke hert af te schieten. "Maar na een gesprek zagen ze er gelukkig toch vanaf. Het hert loopt namelijk wel mank, maar mankeert verder niks. Maar sommige mensen weten dat niet. Agenten die nieuw bij de politie zijn bijvoorbeeld. Die moet je er steeds op wijzen dat er niets aan het hert mankeert. Ook alle Zandvoorters moeten het weten."

Willem bij de plek waar damhert Blankebil is doodgeschoten - NH Nieuws

De politie bevestigt de incidenten van afgelopen dagen. Onlangs sprak Willem nog met burgemeester David Moolenburgh over het tragische voorval met hert Blankebil. Het dier werd doodgeschoten, omdat het kreupel was. En dat was volgens Willem ook al langere tijd het geval. 

Wie tipt de politie?

Het gesprek met de burgemeester verliep volgens Willem goed en binnenkort volgt een tweede gesprek. Grote vraag is nu wel wie telkens de politie alarmeert bij het zien van manke herten in het dorp. "Ik weet het niet, maar het is iemand die een hekel heeft aan de herten of aan mij. Want hij of zij weet goed dat ze me diep raken als er iets met de herten gebeurt."


Tot enkele jaren geleden liepen er regelmatig groepjes herten rond in Zandvoort, met name in Zandvoort Nieuw-Noord. Door het plaatsen van hekken zijn dat er inmiddels veel minder. "Dit zijn de laatste drie die nog in het dorp rondlopen", aldus Willem.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]