Ga naar Content

Brandweer mogelijk nog hele dag bezig met nablussen in loods Purmerend

De grote brand in de loods van recyclingbedrijf De Graaf in Purmerend is nog niet volledig gedoofd. Woordvoerder Dennis Glijn van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zegt tegen NH dat het mogelijk is dat de brandweer nog een hele dag na moet blussen. Brandweermensen werken in ploegen en lossen elkaar regelmatig af.

Foto: NH Nieuws

Er komt bij vlagen nog rook en stank vrij omdat het papier goed nat moet worden gemaakt voordat de brandweer het veilig kan afvoeren. Als mensen dat merken raadt de woordvoerder aan ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. 

De brand ontstond vannacht rond 1.00 uur en werd kort daarna opgemerkt door een voorbijganger. Al snel werden er veel brandweerwagens op af gestuurd uit veel regio’s uit Noord-Holland. Omdat in de loods veel papierbalen lagen was de brand moeilijk te bestrijden. De brandweer is nu baal voor baal het papier uit de loods aan het halen.

Blusrobot onverrichter zake weer terug

De brandweer probeerde gebruik te maken van een blusrobot, maar moest die onverrichter zake weer terug laten keren. "De blusrobot is bij sommige branden heel efficiënt, maar hier waren zoveel obstakels dat de blusrobot de brandhaard niet goed kon bereiken", zegt de woordvoerder. "Uiteindelijk is er gewerkt met groter en hoger materiaal om er toch goed bij te komen." 

Volgens de veiligheidsregio hebben omwonenden niet veel last (gehad) van de rookontwikkeling. De rook ging de 'goede' kant op: "gelukkig bleef het op het industrieterrein hangen en waaide het niet de woonwijk in." 

Er zijn nog wel roetdeeltjes te zien in de omgeving, maar die zouden niet schadelijk zijn. De brandweer heeft verschillende wagens ingezet om die weg te spoelen. Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

Lees ook