Ga naar Content

Hulpdiensten nog uren bezig om brand in loods Purmerend onder controle te krijgen

De brandweer heeft nog zeker een paar uur zijn handen vol aan de grote brand in een papierloods in Purmerend. De uitslaande brand in het recyclingbedrijf ontstond vannacht rond één uur.

Update 08:20 uur

De brandweer is volgens de veiligheidsregio nog zeker uren bezig om de papierbalen uit het pand te krijgen en die af te blussen.

Het gebeurde allemaal in de Hertzstraat in Purmerend. Daar is het afvalverwerkingsbedrijf De Graaf gevestigd. Er zouden in dat pand op het bewuste industrieterrein, Baanstee-West, meerdere knallen en explosies zijn gehoord. Daarop kwamen snel meerdere brandweerwagens naar het industrieterrein toe.

De woordvoerder van veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zegt tegen NH dat ze nog altijd druk bezig zijn om de brand te blussen. "Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een blusrobot om het materiaal af te blussen." Dat staat dus nog in brand. 

Blusrobot

Het sein brand meester is nog niet afgegeven. Dat betekent dat met man en macht nog altijd wordt gewerkt om het vuur uit te krijgen en na te blussen. "De brand is dus nog aanwezig, maar wel in afgezwakte vorm."

"We weten bijvoorbeeld niet wat er gebeurt als we de papierbalen uit elkaar halen. Of dat verder gaat smeulen bijvoorbeeld."

"De brand is nog aanwezig, maar wel in afgezwakte vorm"

Woordvoerder van veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Vandaar ook de inzet van een blusrobot, die speciaal ontwikkeld is om branden veilig te blussen als dat voor mensen niet mogelijk of te gevaarlijk is. "Voor de veiligheid van het brandweerpersoneel is dat dan het beste. In zo'n pand op een industrieterrein weet je niet wat de invloed van de brand op wanden en constructies is."

Omwonenden geen last

Volgens de veiligheidsregio hebben omwonenden nauwelijks last (gehad) van de rookontwikkeling. De rook ging volgens de hulpdiensten de goede kant op, "gelukkig bleef het op het industrieterrein hangen en waaide het niet de woonwijk in." 

Als mensen toch last hebben van de rook, wordt geadviseerd de ramen en deuren dicht te houden. Ook stelt de veiligheidsregio dat er roetdeeltjes te zien kunnen zijn. Die kunnen ronddwarrelen in het gebied, maar zijn niet schadelijk.

Verslaggever Tom van Midden ziet de medewerkers bij de poort staan. De politie vertelt dat er een kleine kans bestaat dat de vlammen weer oplaaien, daarom staan de hulpdiensten ook nog paraat.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook