Ga naar Content

Honderden geitjes uit afgefikte stal zorgboerderij Egmond aan den Hoef gered

In Egmond aan den Hoef is vannacht een zeer grote brand uitgebroken bij de stal van een zorgboerderij. De 250 geitjes konden door de brandweer worden gered.

Foto: Inter Visual Studio

Aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef is rond de klok van twee uur een grote brand uitgebroken. Het gaat om de stal van zorgboerderij De Klompenhoeve.

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen in de zorgboerderij wonen en tegelijkertijd werken. Op de boerderij wonen cliënten in een appartement, samen met zorgmedewerkers. Elf aanwezigen, waaronder een verzorger, stonden rechtop in bed. De begeleider ontdekte de brand en werd, samen met de tien anderen, ergens anders ondergebracht.

De dagopvang richt zich onder meer op de nabijgelegen stal, zo'n enkele meters verwijderd van het woongedeelte en het winkeltje, daar waar de lokale producten van de boerderij gemaakt en verkocht worden. 

"In de schuur sloegen de vlammen uit het dak"

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

"In de schuur sloegen de vlammen uit het dak. De brand heeft helaas de hele stal grotendeels verwoest", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. 

Honderden geitjes

Er waren veel brandweerwagens met bluseenheden nodig om de brand te blussen. Rond half vijf was de brand onder controle. Volgens de veiligheidsregio zijn alle 250 geiten door de brandweer uit de stal gehaald. Die moeten voorlopig op een nabijgelegen weide blijven.

Maar van de vrij grote schuur is weinig tot niets meer over. Duidelijkheid over de oorzaak van de brand is er niet.

Onzekere toekomst

De geitenhouderij bij de zorgboerderij is sowieso een begrip in Noord-Holland. En befaamd. De Klompenhoeve is de laatste tijd voornamelijk in het nieuws, wegens de hoogstwaarschijnlijke noodgedwongen sluiting.

Tekst loopt na lees-ook door.

Lees ook

Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van de medewerkers, cliënten, werkplekken en de 250 geiten. Deze brand lijkt opnieuw een klap in het gezicht voor de boerderij.

Foto: Inter Visual Studio