Ga naar Content

Tot 2,5 jaar cel voor diefstal duizenden iPhones op bedrijventerrein Schiphol

Vijf verdachten van twee massa-iPhone-diefstallen op een bedrijventerrein bij Schiphol zijn veroordeeld tot celstraffen van tien maanden tot tweeënhalf jaar. Dat zijn lagere straffen dan het OM wenste: de officier van justitie eiste drie weken geleden celstraffen tot zes jaar. In totaal stonden er zes mannen terecht, maar één van hen is vrijgesproken. 

Een van de verdachten wordt thuis opgepakt - Foto: Koninklijke Marechaussee / Adobe Stock

De eerste diefstal van een grote partij iPhones vond plaats op 14 maart 2020. Toen werd een lading vanuit China geïmporteerde mobiele telefoons naar een vrachtafhandelingsbedrijf in de buurt van het vliegveld gebracht.

Het ging om 27 pallets met telefoons met een winkelwaarde van bijna 2,7 miljoen euro. 's Avonds meldde zich een chauffeur bij dat bedrijf om de iPhones mee te nemen. Hij liet valse vrachtbrieven zien en bracht de partij vervolgens naar een loods in Edam. 

18.090 gestolen iPhones

Zo'n 9 maanden later werd er nog een grotere partij telefoons gestolen. Op 6 december 2020 was een lading van 18.090 iPhones met een winkelwaarde van ruim 17 miljoen euro aanwezig in hetzelfde vrachtafhandelingsbedrijf.

Ook toen werd de lading meegenomen door een chauffeur die valse vrachtbrieven liet zien. Deze partij is naar een loods in Almere gebracht en sommigen hiervan zijn later teruggevonden in Nederland en Duitsland.

Potentiële koper

Volgens de rechtbank is bewezen dat de vijf mannen een cruciale rol hebben gespeeld bij de diefstal van de lading telefoons. De eerste diefstal zou zijn georganiseerd door een 40-jarige man uit Amsterdam, die de 59-jarige chauffeur Aydin K. uit Amsterdam benaderde en hem valse papieren gaf.

Daarnaast was hij onder andere aanwezig bij het lossen van de lading en vond hij een potentiële koper voor de iPhones. De rechtbank legt hem een celstraf van 18 maanden op. De chauffeur, een 39-jarige man uit Zaandam, heeft voor zijn rol een celstraf van veertien maanden gekregen.

Organisator

De zwaarste straf is voor de 33-jarige Hicham O. uit Heerhugowaard. Hij is veroordeeld voor het witwassen van de gestolen telefoons. Hij regelde de loods in Edam en was aanwezig bij het overladen, terwijl hij wist dat de iPhones gestolen waren.

De Heerhugowaarder is ook veroordeeld voor de diefstal op 6 december. Daarbij had hij een organiserende rol. Daarom legt de rechtbank hem een celstraf van dertig maanden op. Die straf viel lager uit dan wat het Openbaar Ministerie in gedachten had: de eis was zes jaar.

Lees ook

Bij de tweede diefstal heeft de 60-jarige beroepschauffeur Dewdath P. uit Purmerend de telefoons opgehaald en naar Almere vervoerd. Daarvoor had hij opdracht gekregen van Hicham O.

Hoewel er volgens de rechtbank geen bewijs is dat de 60-jarige wist dat hij een diefstal ging plegen, krijgt hij toch een celstraf. Hij leverde de lading namelijk wel af op het gevraagde adres, terwijl hij wist dat er stickers van een ander bedrijf (met een ander adres) op de dozen zaten. Ook werd het afleveradres op het laatste moment veranderd.

De rechtbank zegt dat hij bewust het risico heeft genomen om de lading te vervoeren, ondanks dat er aanwijzingen waren dat het om een gestolen lading kon gaan. Daarom moet hij twaalf maanden de cel in voor witwassen.

Buitenland

Een 59-jarige man had voor de loods in Almere gezorgd. Hij zou de telefoons inspecteren, maar verklaart dat hij schrok van de enorme hoeveelheid. Daarom heeft hij ze weg laten brengen. Twee pallets liet hij achter, die hij naar het buitenland wilde brengen. De rechtbank legt hem een celstraf van 10 maanden op voor witwassen.

Eén man ging vrijuit: een 56-jarige baliemedewerker van het vrachtafhandelingsbedrijf. Hij controleerde op 14 maart 2020 de vrachtbrieven. De chauffeur nam de lading iPhones daarna mee. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij wist dat de vrachtbrieven vals waren en de lading gestolen zou worden.  

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]