Ga naar Content

Tot zes jaar cel geëist voor massa-iPhone-diefstal bedrijventerrein Schiphol

Tegen drie verdachten van de diefstal van duizenden iPhones bij bedrijven op Schiphol-Oost in 2020 heeft het Openbaar Ministerie vandaag 1,5 tot 6 jaar cel geëist. In totaal werd tijdens twee rooftochten voor 22 miljoen euro aan iPhones gestolen. 

Een van de verdachten wordt thuis opgepakt - Foto: Koninklijke Marechaussee / Adobe Stock

Tegen de 33-jarige Hicham O. uit Heerhugowaard werd de hoogste straf geëist. Hij zou betrokken zijn geweest bij zowel de diefstal in maart 2020, waarbij voor 2,9 miljoen euro aan iPhones werd gestolen, als de diefstal in december 2020, waarbij voor 19 miljoen euro aan iPhones werd gestolen. Het OM wil hem zes jaar achter de tralies hebben. 

Lees ook

De twee andere mannen (beiden 59 jaar oud) zouden alleen betrokken zijn geweest bij de tweede diefstal. Dewdath P. uit Purmerend zou de vrachtwagen waar de meer dan 18.000 iPhones in werden geladen, hebben bestuurd.

Tegen hem eist het OM 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De Amsterdamse Aydin K. hoorde 2,5 jaar cel tegen zich eisen.  

De marechaussee vermoedde destijds al dat de twee massa-diefstallen verband hielden met elkaar. Er werden in totaal elf personen aangehouden, van wie er drie bij de bedrijven waar de iPhones werden gestolen werkten. 

"Het feit blijft toch dat er altijd mensen zijn die zich laten gebruiken voor diefstallen" 

Woordvoerder marechaussee

De marechaussee heeft uiteindelijk 9.200 gestolen iPhones teruggevonden bij bedrijven in Haarlemmermeer en Duitsland. Van een van de verdachten namen ze ook meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld in beslag.

Een woordvoerder legde destijds aan NH uit hoe het komt dat het bedrijventerrein op Schiphol-Oost een geliefde locatie is voor de massa-diefstal van elektronica. "Het is gewoon een heel groot gebied met veel bedrijven die goederen overslaan [...] Je kunt veel doen met screening en camera's, maar het feit blijft toch dat er altijd mensen zijn die zich laten gebruiken voor diefstallen." 

Morgen staan nog twee verdachten voor de rechter. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de diefstal in maart.

Inmiddels is de eis tegen deze verdachten ook bekend. Tegen een 38-jarige man uit Zaandam is één jaar en acht maanden gevangenisstraf geëist. Tegen een 40-jarige man uit Amsterdam is 3 jaar gevangenisstraf geëist. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]