Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Passagier Pablo op scherp bij bevalling in KLM-Boeing: "No photo's please!"

20 juni 2023, 16.29 uur · Aangepast 20 juni 2023, 16.57 uur · Door Doron Sajet

Vlucht KL588 van Lagos, Nigeria naar Schiphol zal de Spaanse passagier Pablo Ruiz-Múzquiz niet gauw vergeten. De Madrileen werd door de KLM-bemanning als vertaler aangewezen toen zijn vlucht gisteren halsoverkop uitweek naar Barcelona, omdat er aan boord een baby was geboren. Pablo prijst de bemanning voor haar professionaliteit, maar zet kanttekeningen bij het gedrag van zijn medepassagiers die naar hun camera's grepen.

Pablo Ruiz-Múzquiz met zijn vrouw (die niet aan boord was) en een KLM-Boeing 777 - Foto: Pablo Ruiz-Múzquiz & KLM

Pablo Ruiz-Múzquiz was via Schiphol op weg terug naar Madrid nadat hij een conferentie had bezocht in Lagos. Rond 4.00 uur 's nachts (Nederlandse tijd) werden de inzittenden van de Boeing 777-200 abrupt gewekt door een mededeling van de purser. "Vanwege een medisch noodgeval moet het toestel met spoed uitwijken naar Barcelona, werd er gezegd", vertelt Pablo aan NH. "Meer informatie werd er niet gegeven."

Kort daarna werd alsnog duidelijk gemaakt wat er gaande was. De Boeing moest snel landen vanwege een bevalling aan boord. Pablo: "Je voelde de spanning. Er werd uitgelegd dat de landing een harde zou zijn, maar dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Het belangrijkste was het welzijn van de moeder en haar pasgeboren kindje."

Vier stewardessen hielpen volgens Pablo bij de bevalling, die achterin het vliegtuig zou hebben plaatsgevonden. Intussen was de haast die de bemanning had duidelijk te merken. Volgens Pablo voerden de piloten de snelheid op en werd voor de kust van Frankrijk een scherpe bocht naar links gemaakt richting Barcelona. De Spanjaard voelde de g-krachten op zich drukken.

Vertalen

Pablo heeft veel lof voor het cabinepersoneel dat de passagiers op de hoogte bleef houden van de situatie. "Op een gegeven moment werd ik aangewezen om te helpen vertalen voor als de Spaanse hulpdiensten aan boord zouden komen. De moeder en de bemanning spraken geen Spaans en ik als een van de weinigen aan boord wel." Over de nationaliteit van de moeder is vanwege privacyredenen niks bekendgemaakt door KLM.

"Er waren passagiers die foto's maakten van de moeder en haar pasgeboren kindje"

Pablo Ruiz-Múzquiz, passagier vlucht KL588

Uiteindelijk bleek de bemiddeling van Pablo niet nodig. Na een veilige landing op Barcelona's El Prat Airport kwamen drie verpleegkundigen en twee politieagenten aan boord en ontfermden zich over moeder en baby.

Nadat ze uit het vliegtuig waren gehaald werden de inzittenden opnieuw geïnformeerd door de bemanning. Alles was goed gegaan. Applaus volgde. Desondanks was de purser hoorbaar boos. "Er waren passagiers die foto's maakten van de moeder en haar pasgeboren kindje. De purser eiste dat de foto's zouden worden gewist", vertelt Pablo.

Gemor en geschreeuw

Er ging wel wat tijd overheen voordat het toestel weer verder kon naar Schiphol. De piloten moesten de ongeplande route naar Amsterdam nog uitstippelen en het vliegtuig werd bijgetankt. Die extra vertraging leverde gemor en geschreeuw op van passagiers die het wachten zat waren. De bemanning liet haar begrip voor het ongeduld blijken, maar benadrukte opnieuw dat de veiligheid van moeder en kind belangrijker waren.

Na twee uur op de grond in Barcelona vloog het KLM-toestel alsnog naar Schiphol. Pablo zag hoe het cabinepersoneel elkaar opgelucht in de armen vloog. "Ik ben de bemanning dankbaar", zegt Pablo. "Ze hebben buitengewoon gehandeld."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]