Ga naar Content

Laarders lopen massaal uit voor Sint Jansprocessie: "Het is als de reis van je leven"

De Sint Jansprocessie, het religieuze hoogtepunt voor het van oudsher katholieke Laren, trekt veel bekijks. De sacramentsprocessie voor Sint Jan de Doper liep van de Sint Jansbasiliek via de Sint Janstraat naar het Sint Janskerkhof, waar de eucharistieviering plaatsvond. 

Sint Jansprocessie trekt door Laren - NH Nieuws

Zondagochtend vertrok de processie vanuit de Sint Jansbasiliek naar het Sint Janskerkhof. Daar werd de eucharistieviering gehouden, om daarna weer terug te keren naar de basiliek.

Met een een sluitingslof en een aubade van drum- en showband MCC werd het religieuze evenement afgesloten. 

Sint Jansprocessie

De processie van Sint Jan is een eeuwenoude traditie voor de katholieken uit Laren en omstreken. Eeuwenlang trokken de bewoners voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. In 1580 werd deze katholieke eredienst verboden, maar de katholieke Laarders bleven in het geheim het feest op het kerkhof vieren. 

Rond 1800 werd het weer mogelijk om het religieuze feest in het openbaar te vieren. Dus werd in 1806 het broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van de bedetocht die steeds meer uitgroeide tot een echte processie.

In 1886, toen Sint Jansdag gelijk viel met Sacramentsdag, is deze gewijzigd in een sacramentsprocessie. Daarmee is dit de oudste sacramentsprocessie van boven de rivieren. 

Lees ook