Ga naar Content

Huizer bewindvoeringskantoor verdacht van grootschalige fraude: zeker 300 cliënten gedupeerd

Het Huizer bewindvoeringskantoor Bewindvoering 't Gooi wordt verdacht van grootschalige fraude met geld van cliënten. De directeur van het bedrijf zou geld van cliënten hebben doorgesluisd naar andere rekeningen. De vermeende fraude komt aan het licht doordat oud-medewerkers aan de bel hebben getrokken. Zeker driehonderd cliënten zijn ondertussen overgestapt naar andere bewindvoeringskantoren. 

Foto: Adobe Stock

De directeur van het bedrijf zou geld van cliënten hebben doorgesluisd naar andere rekeningen met als enige doel daar zelf beter van te worden. 

Alarmerend bericht

De fraude kwam afgelopen voorjaar voor het eerst aan het licht toen Horus, de branchevereniging voor bewindvoerders en inkomensbeheerders, een alarmerend bericht van de rechtbank kreeg. Er bleken toen driehonderd beschikkingen afgegeven door de rechtbank om de cliënten van het Huizer bewindvoeringskantoor over te hevelen naar andere kantoren. 

Horus zegt daarover op de eigen website dat zij hebben vernomen dat 'een bewindvoerder en inkomensbeheerder uit 't Gooi' is ontslagen als bewindvoerder, vanwege frauduleus handelen. De rechtbank heeft met Horus contact opgenomen, omdat het gaat om een van de leden van de vereniging en omdat de signalen over fraude definitief bevestigd werden.

Geld van cliënten verdwenen

Het handelen van de directeur werd uiteindelijk ontdekt, toen bleek dat het accountantsrapport voor Bewindvoering 't Gooi nog niet was ingediend. Nader onderzoek wees toen uit dat er geld van de rekeningen van cliënten was verdwenen en dat dit door de directeur voor eigen gewin was overgemaakt naar andere rekeningen.

Branchevereniging Horus heeft de directeur en Bewindvoering 't Gooi vervolgens geroyeerd. "Een ongelukkige kwestie, waarbij één persoon het vertrouwen weet te beschamen van een kwetsbare doelgroep en het imago van onze branche", zegt de vereniging op haar site.

Beter toezicht

Er moet volgens Horus beter toezicht gehouden worden op bewindvoering en inkomensbeheer, waarbij andere kwaliteitsmechanismen nodig zijn. De NBBI - de andere branchevereniging voor bewindvoerders en inkomensbeheerders - en Horus willen gezamenlijk met een voorstel hiervoor komen.

Arie Verkerk, adviseur bij Horus, geeft aan dat het toezicht op bewindvoerders sinds 2013 weg is bij de branchevereniging. Sindsdien is het bij een landelijk kwaliteitsbureau ondergebracht. Daardoor kan de branchevereniging niet meer dan het kantoor en de directeur royeren. Dat is dan ook gebeurd. 

"Het is alsof iemand zijn eigen huis in de fik steekt en dat je er dan samen naar gaat staan kijken"

Oud-werknemer bewindvoeringskantoor 't Gooi

Verslagenheid groot

Bij de bewindvoerders die werkten voor 't Gooi is de verslagenheid groot. Niemand heeft het zien aankomen en de meesten hadden een goede en bijna vriendschappelijke band met de directeur.

Een oud-werknemer die met NH Gooi sprak en anoniem wenst te blijven zegt: "Het is alsof iemand zijn eigen huis in de fik steekt en dat je er dan samen naar gaat staan kijken."

De directeur van Bewindvoering 't Gooi wil zelf tegen NH Gooi niet reageren op de aantijgingen. 

Gevolgen voor cliënten 

De fraudezaak kan voor cliënten van de Huizer bewindvoerder aardig in de papieren lopen. Ze zitten nu bij een andere organisatie en moeten de overstapkosten van gemiddeld duizend euro zelf betalen. Geld dat de meesten niet hebben.

De gemeente Huizen laat weten dat het potje 'bijzondere bijstand' wordt aangesproken voor cliënten die dat bedrag niet zelf kunnen betalen. Als ze dat geld uiteindelijk wel hebben, moeten ze de gemeente weer terugbetalen. Toch kan de zaak de gemeente Huizen enkele tonnen gaan kosten. 

Er is voor zover bekend nog geen aangifte gedaan tegen de directeur van Bewindvoering 't Gooi. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]