Ga naar Content

Eindelijk regen in aantocht, maar let op plaatselijk gladde wegen

Na weken zonder een druppel regen, voorspelt het KNMI vanaf morgenmiddag lokale regenbuien. Dat zorgt voor de nodige verlichting, maar óók voor eventuele gladheid. 

Foto: NH Nieuws/Mischa Korzec

Vanaf morgenmiddag neemt vanuit het zuidwesten de kans op een regen- of onweersbui toe. Morgenavond is het half- tot zwaarbewolkt, aldus het KNMI. Volgens NH-weerman Jan Visser is er kans op een plaatselijke regenbui in onze provincie. Die kans is klein, maar wel aanwezig, en dan is er óók kans op plaatselijke gladheid.

Slijmerige laag

Volgens Weeronline kan er gladheid ontstaan door regen die zich mengt met vuilresten, waardoor er een 'slijmerige laag' op het wegdek vormt. Die vuilresten bestaan uit stukjes rubber, olie of andere stofdeeltjes. 

Het gevaarlijkste is de eerste lichte regen die op de weg valt, meldt de site. Dat heeft te maken met de remweg die dan langer kan zijn dan normaal. Zodra het harder begint te regenen, spoelt de door de eerste regen gevormde gladde laag wel weer snel weg. Vooral op plekken waar het eerder niet heeft geregend, kan de rest van de week nog gladheid optreden.

Jan Visser houdt nog wel een slag om de arm, wat betreft de hoeveelheid regen die gaat vallen in Noord-Holland. "Daar is nog veel onzekerheid over. Als het dinsdag en woensdag al losbreekt, is het nog lang niet zeker of het echt veel zal zijn."

Droogterecord 

In het hele land is er al sinds 13 mei nauwelijks regen gevallen: daarmee is het oude droogterecord uit 2007 verbroken. Dat jaar viel er van 4 april tot en met 6 mei 2007 geen druppel in De Bilt.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.