Ga naar Content

Explosief in woning Aalsmeer was noodsignaal, politie houdt rekening met ongeluk

Het 'ongebruikelijke explosieve voorwerp' dat woensdagavond door een ruit bij een woning aan de Wissel in Aalsmeer naar binnen kwam, was een noodsignaal. Die worden doorgaans in de scheepvaart gebruikt om alarm te slaan. De politie heeft verdachten op het oog, maar houdt rekening met het scenario dat de woning per ongeluk is getroffen. 

Explosief voorwerp naar binnen gegooid bij woning aan de Wissel in Aalsmeer - Foto: Inter Visual Studio / Kyrilian de Bot

Bewoners van de woning krijgen de schrik van hun leven als tegen middernacht in een van de kamers glasgerinkel en een knal klinken. Als ze poolshoogte nemen in de kamer, blijkt die vol rook te staan en woedt er een klein brandje. 

Ze blussen het vuur zelf en alarmeren de politie, die op haar beurt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) inschakelt. Experts concluderen dat het om een noodsignaal gaat dat niet kan ontploffen. 'Levensgevaarlijk' zijn ze wel, schrijft de politie, want de temperatuur van een afgestoken noodsignaal kan oplopen tot 1000 graden. Daarmee zijn ze 'extreem vatbaar voor brand'. 

Lees ook

Onmiddellijk start de politie een onderzoek, dat een groot deel van de nacht duurt en gisteren is voortgezet. Inmiddels heeft de politie het vermoeden dat twee mannen verantwoordelijk zijn voor het afsteken van het noodsignaal, al staat daarmee nog niet vast dat die mannen de woning bewust hebben bestookt. Het zou ook om een ongeluk kunnen gaan, benadrukt woordvoering. 

Als de bemanning van een schip in nood een noodsignaal afsteekt, is dat vaak een vuurpijl of een lichtkogel. Daarmee hopen ze de aandacht te trekken van mensen op het land of de bemanning van andere schepen in de buurt. Een buurtbewoner vertelde gisteren aan NH dat hij tegen middernacht een opmerkelijk geluid hoorde dat hem aan een vuurpijl deed denken, gevolgd door een knal.  

Een signalement van de mannen is inmiddels ook beschikbaar. Het gaat om twee mannen met een lichte huidskleur van ongveer 1,70 en 1,90 meter lang. Een van de twee had de bewuste avond een stoppelbaard, de ander droeg een wit T-shirt en een rode, korte broek.  

Wie zichzelf in dit signalement herkent, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. Ook getuigen die hebben gezien dat het noodsignaal werd aan-/afgestoken wordt gevraagd zich bij de politie te melden. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]