Ga naar Content

Russische hackers leggen websites havens Den Helder en Amsterdam plat

De websites van meerdere Nederlandse havens, waaronder die van Den Helder en Amsterdam, zijn vorige week gehackt en enkele uren platgelegd. Een Pro-Russische hackersgroep eist de aanval op.

Foto: Bron: Port of Amsterdam/Jesse Kraal

"Onze website heeft er enige tijd uit gelegen", zegt Cas Gerritsen van de haven van Den Helder tegen NH. "Het begon op 6 juni, hoogstwaarschijnlijk ergens op de middag. 's Avonds kwamen we er pas achter."

De havendienst heeft direct actie ondernomen en gebruikte daarvoor tijdelijk een andere website-server. "Vanaf toen waren we weer bereikbaar. Ik denk dat de website er ongeveer 18 uur lang uit lag."

Ook de haven van Amsterdam bevestigt de aanval op hun website. "Dinsdag 6 juni heeft de website er ongeveer anderhalf uur uit gelegen", zegt Marcella Wesseling, woordvoerder van de haven van Amsterdam. Het heeft geen grote invloed op het reilen en zeilen van de haven, zoals de sluisplanning. "Het heeft alleen impact gehad op onze nieuwsvoorziening."

IJmuiden kan vooralsnog geen reactie geven. Onduidelijk is of ook de website van hun haven getroffen is.

Pro-Russische hackers

Volgens RTL Nieuws eist een Russische hackersgroep de aanval op. Het zou gaan om NoName057(16), als reactie op het Nederlandse idee om tanks naar Oekraïne te sturen. 

"Dit is nog niet eerder gebeurd"

Cas Gerritsen, haven van Den Helder

Havenwoordvoerder Gerritsen zegt dat de aanval spannender klinkt, dan deze daadwerkelijk was: "Onze website wordt puur gebruikt als informatievoorziening, als communicatiekanaal", zegt hij.

"Het heeft geen grote impact op het werk op de haven zelf gehad. Maar dit is nog niet eerder gebeurd."

Volledige aandacht

Naast Amsterdam en Den Helder hebben ook Groningen en Rotterdam met de aanvallen te maken gehad. Volgens Gerritsen onderzoeken de andere getroffen havens hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Wij volgen inderdaad wellicht op met onderzoek, het heeft wel onze aandacht. Dat sowieso."

Het opeisen van de Russische hackersgroep gebeurde via Telegram:

Foto: Telegram

Lees ook