Ga naar Content

Morsdood maar goed nieuws: boommarter langs weg bevestigt comeback in Haarlemmermeer

Positief dierennieuws met een zwart randje uit Haarlemmermeer: onlangs is in de gemeente een boommarter aangetroffen. Dat is voor het eerst in decennia, waarmee het aantal martersoorten in de Haarlemmermeerse polder weer op vijf komt. Dan het zwarte randje: het roofdier was morsdood. 

Bevestigd: boommarter maakt comeback in H'meer - Foto: MEERGroen

Directeur Franke van der Laan van de stichting MEERGroen bevestigt de vondst tegenover NH. Waar het dier exact is gevonden wil hij niet kwijt, maar het was in de bebouwde kom. "Midden in Hoofddorp, hij lag langs de kant van de weg." 

Het is gissen hoe het dier aan z'n eind is gekomen, maar - zoals op de foto te zien is - was het kadaver nog puntgaaf. "Misschien heeft hij een tik van een auto gehad", aldus Van der Laan. Ook een virus - zoals de vogelgriep of zelfs corona - behoort tot de mogelijke doodsoorzaken.

Eerdere vondst 'buiten de Ringvaart'

De vondst komt niet geheel onverwacht, vertelt ecoloog Van der Laan, die ontwikkelingen in de (Haarlemmermeerse) natuur al jaren goed in de gaten houdt. In 2015 kreeg hij namelijk al eens een aangereden (en dode) boommarter aangeboden. "Die was in Lisse gevonden", vertelt hij, "net buiten de Ringvaart." 

Ook dat was geen toeval, want dichter bij de kust is volgens waarneming.nl al enige jaren sprake van een cluster (op de kaart hieronder de donkerrode vlek aan de Noord-Hollandse kust). "Vooral in de duinstreek, bijvoorbeeld op landgoederen in Heemstede, waar veel bomen staan."

Clusters boommarters in Nederland volgens waarneming.nl - Foto: Waarneming.nl

"Vijf jaar geleden kregen we al wel meldingen uit Haarlemmermeer", gaat hij verder. Dat ging om levende exemplaren. "Maar die konden we niet bevestigd krijgen." Hij hoopt daarom van harte dat het vorige week gevonden exemplaar een afstammeling is van de dieren die destijds zijn gespot.

"Als er per koppel twee à drie per jaar geboren worden en de helft daarvan doodgaat, zouden er nu tien à twintig moeten rondlopen", rekent hij voor. 

"Ze eten ook muizen, vogels, noten, fruit en zelfs broodresten"

Franke van der Laan

Als ze er zijn, moeten ze het (voorlopig) wel zonder hun favoriete maaltje doen. "Het is het enige dier dat behendig genoeg is om eekhoorns te vangen. Die zou ik hier ook wel willen, maar die hebben we nog niet. "Toch betekent dat allerminst dat ze een tragische hongerdood zullen sterven. "Ze eten ook muizen, vogels, noten, fruit en zelfs broodresten."  

Bekijk hieronder beelden van jonge spelende boommarters in natuurpark Kennemerland, in 2020 gedraaid door natuurliefhebber Hans Jochems.

Zeldzame beelden van spelende jonge boommarters - NH Nieuws

Met de vondst van de boommarter komt het aantal martersoorten in Haarlemmermeer op vijf. "Er zijn al zo'n dertig paartjes bunzingen, vijf paartjes wezels en twee paartjes hermelijnen", vertelt hij. Ook de steenmarter, die erg op de boommarter lijkt maar vanwege zijn voorliefde voor autokabels een slechte naam heeft, heeft zich al in de regio gevestigd.

Otter, bever en das

Voorbeelden van andere roofdieren die Haarlemmermeer tot hun territorium rekenen, zijn de vos, de torenvalk en de slechtvalk. Hoewel de komst van de boommarter Van der Laan tevreden stemt, is zijn missie nog lang niet volbracht. "Op naar de otter, de bever en de das."  

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]