Ga naar Content

Greenpeace werkt aan kunstmatige intelligentie om giftige uitstoot bij Tata Steel te herkennen

Greenpeace haalt alles uit de kast in haar strijd tegen staalgigant TATA. De milieuorganisatie wil gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie (AI) om gifwolken op te sporen. Dit wordt nu nog gedaan door vrijwilligers. 

Tata Steel, gezien vanaf Wijk aan Zee - Foto: Veerle Boekestein

Nu worden de beelden van het Tata Steel terrein in de gaten gehouden door vrijwilligers via de website spotdegifwolk.nl. Deze deelnemers krijgen een korte instructie om 'verdachte uitstoot' te kunnen herkennen.

Daarna kan via de website de rookwolk gemeld worden bij de instantie die toezicht houdt, de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De website is een initiatief van omwonenden die zich georganiseerd hebben in de vereniging Frissewind.nu

Kunstmatige intelligentie

Greenpeace wil nu de waarnemingen verbeteren en op termijn uitbreiden door middel van kunstmatige intelligentie. De milieuactivisten gaan met dat doel samenwerken met FruitPunch AI uit Eindhoven.

FruitPunch AI is een vrijwilligerscollectief van computerdeskundigen met de missie kunstmatige intelligentie in te zetten voor het goede doel. Deze club schakelt vijftig vrijwilligers in die een AI-algoritme programmeren, waarmee rookwolken boven het terrein van Tata Steel geanalyseerd kunnen worden.

In eerste instantie is het de bedoeling dat AI leert van de meldingen van bezoekers en ze aan een extra controle onderwerpt, vertelt Bram Karst van Greenpeace. "In een later stadium kan de computer de waarneming overnemen, maar dat duurt waarschijnlijk nog wat langer, we doen het in twee stappen".

Drukmiddel

De inzet van computers bij de controle van de staalgigant in de IJmond vormt een onderdeel van het offensief van Greenpeace tegen Tata Steel. De activisten willen dat Tata Steel onmiddellijk de meest vervuilende bedrijfsonderdelen sluit.

"Het gaat ons voornamelijk om Kooksfabriek 2", vertelt Willem Wiskerke van Greenpeace. "Die fabriek is oud en lek en daar is echt iets goed stuk, want terwijl ik met je praat komt er weer een hele grote zwarte rookwolk uit de schoorsteen".

"Het gaat ons vooral om Kooksfabriek 2 die is oud en lek is echt iets goed stuk"

Willem Wiskerke, Greenpeace

Wiskerke vertelt dat de waarnemingen als doel hebben de omgevingsdienst onder druk te zetten. "Ze moeten beter opletten en ingrijpen als daar aanleiding voor is. We hebben al twee keer een rookwolk gezien die absoluut verboden is en waar een dwangsom op staat", aldus Wiskerke.

In een schriftelijke reactie laat Tata Steel weten:

"Wij hebben met de nodige belangstelling kennis genomen van Greenpeace’s jongste aankondiging. Wij hopen dat de inzet van AI hen helpt en zijn benieuwd naar hun resultaten. Zeker omdat wij tot dusverre geen effect van hun ‘camera’-campagne gezien hebben"

"Wij zijn ons er van bewust dat onze activiteiten onder een vergrootglas liggen. Wij zijn bijvoorbeeld verplicht alles te melden (om die reden maken wij zelf ook gebruik van AI), de omgevingsdienst en andere toezichthoudende instanties zijn dagelijks op ons terrein en er wordt streng gehandhaafd."

Actie

Intussen bereidt Greenpeace ook een actie bij Tata Steel aan. Bram Karst van Greenpeace wil er nog niet veel over kwijt. "We verzamelen de 23 ste juni om twaalf uur 's middags om een actiekamp op te zetten. De 24ste voeren we actie", aldus Karst. Waar het kamp wordt opgeslagen en waar de actie uit bestaat wil de activist nog niet zeggen : "We maken het pas op het laatst bekend om de kans van slagen te vergroten, maar we gaan in ieder geval niets aanbieden als mensen mee willen doen kun je gewoon op de 23ste naar de locatie van het actiekamp komen". 

Greenpeace verwacht dat aan de actie bij Tata Steel een paar honderd activisten zullen deelnemen. De actie van Greenpeace staat los van de solidariteitsactie die op dezelfde dag door omwonenden georganiseerd wordt bij de Strandpier in Velsen-Noord.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]