Ga naar Content

Tot 4 jaar cel voor aansteken Hilversumse woningbrand waardoor echtpaar om het leven kwam

Drie Hilversummers zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal vier jaar vanwege hun aandeel in de fatale woningbrand aan de Lutherhof twee jaar geleden. De brand kostte het leven aan Marco Witkamp en Vanessa Vos. De hoofdverdachte, die op het moment van de brand minderjarig was, zal anderhalf jaar achter de tralies verdwijnen. 

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

De rechtbank acht bewezen dat de drie Hilversummers twee jaar geleden de brand hebben veroorzaakt. De schuld ligt vooral bij de hoofdverdachte, die daadwerkelijk benzine door de brievenbus goot en de brand vervolgens aan stak. 

Dat de jonge Hilversummer uiteindelijk wel de laagste straf van het drietal krijgt, komt doordat hij op het moment van de brand nog minderjarig was en daarom wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Daar geldt een maximale celstraf van twee jaar, al zal hoofdverdachte A.K. door het opleggen van jeugd-tbs langer nog vele jaren de gevolgen merken van zijn daad. Dat kan tot zeven jaar duren. 

De Hilversumse hoofdverdachte wordt niet alleen veroordeeld voor de brand, maar ook voor een woninginbraak die bij pleegde tijdens de schorsing van zijn voorarrest, nota bene met een enkelband om. De rechter rekent het hem zwaar aan dat hij tijdens zijn voorlopige vrijlating weer in de fout ging. 

Lees ook

Zware straffen voor medeverdachten

De twee medeverdachten moeten allebei voor vier jaar naar de gevangenis. De rechter rekent ze het zwaar aan dat ze hebben meegewerkt aan de brandstichting. 

Suleiman Al H. stond op de uitkijk bij de brandstichting en leende zijn pinpas uit om de benzine te kopen, Wail El B. vervoerde het tweetal naar het huis van Marco en Vanessa. 

De straf voor het tweetal valt drie jaar lager uit dan geëist, omdat de rechter - anders dan de officier van justitie - vindt dat het tweetal de brandstichting zelf niet heeft gepleegd. Wel oordeelt de rechter dat ze medeplichtig zijn, onder meer omdat ze bij de benzinepomp al hadden kunnen ingrijpen.

Brand na pesterijen

De brand was twee jaar geleden het absolute dieptepunt van een langere reeks pesterijen rond het Hilversumse echtpaar. Hun huis werd regelmatig bekogeld met eieren en stenen en er lag al eens een dode rat voor de deur. 

Er gaan al tijden geruchten dat de brand zou zijn aangestoken in opdracht van de buurt. Dat zou ook blijken uit getapte telefoongesprekken. De daders kregen voor de brand een bedrag van 150 euro, zo zou blijken uit verschillende 'tikkies'. Van wie het geld precies afkomstig is, is niet duidelijk. 

De brand zorgde destijds voor veel ophef in de buurt. De hoge strafeis kon vorige maand dan ook op goedkeuring rekenen van buurtbewoners. Bekijk hier de video die we destijds maakten. 

Buurtbewoners schrikken van het nieuws - NH Nieuws