Ga naar Content

Een 'grap' met fatale gevolgen: pesterijen kostten Marco en Vanessa het leven

Maandenlange pesterijen, een dode rat op de stoep, een steen door de ruit en uiteindelijk een 'grapje' met een brandstichting dat alles veranderde: bijna twee jaar geleden kwamen Hilversummers Marco Witkamp en Vanessa Vos om het leven nadat hun huis in brand werd gestoken. Morgen start de rechtszaak tegen de drie verdachten van de brand. Een reconstructie.

Foto: NH Nieuws

Er gaat twee jaar geleden een schokgolf door Hilversum als de ochtend na een brand bekend wordt dat de twee bewoners van het huis zwaargewond zijn geraakt. Die wordt alleen maar groter als blijkt dat de brand ook hun leven eist: Vanessa overlijdt nog dezelfde dag, Marco overlijdt een dag later aan de gevolgen van de brand. Buurtbewoners kunnen het maar niet geloven. 

De twee Hilversumse veertigers wonen al 24 jaar aan de Lutherhof, een rustige straat in de Hilversumse wijk Kerkelanden. Buurtbewoners vertellen dat ze nogal op zichzelf zijn. Los van van wat gedag zeggen op straat, spreken ze amper met andere buren. Ze leiden een op het oog rustig leven en trekken er met regelmaat op uit met de motor, een geliefde hobby. 

Helemaal rustig is het ook weer niet rondom Marco en Vanessa. De buurt merkt dat er al een tijdje onrust is. De twee Hilversummers worden al langer gepest. Waarom weet niemand en dat is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Toch wordt hun huis regelmatig bekogeld met eieren en stenen. Ook vinden de twee al eens een rat voor hun deur. 

Fatale brand

De pesterijen van daarvoor vallen in het niet bij wat de vroege ochtend van vrijdag 28 mei gebeurt. 

Als Marco en Vanessa nog rustig liggen te slapen, loopt er zonder dat iemand het ook maar merkt een jonge jongen door de voortuin. Er wordt benzine door de brievenbus gegoten en aangestoken. De vlammen slaan vervolgens razendsnel om zich heen. Marco en Vanessa zitten als ratten in de val en kunnen geen kant meer op. 

De brandweer slaat groot alarm om de brand. Met man en macht wordt geprobeerd het vuur te blussen. Marco en Vanessa worden uit het huis gehaald en op straat gereanimeerd. Ze worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar dat blijkt tevergeefs. De snelle hulp mag niet meer baten. 

Gemengde reacties

De buurt reageert de ochtend na de brand gemengd. Aan de ene kant reageert men geschrokken. "Vreselijk geschrokken, we hebben allemaal de bibbers", aldus een overbuurvrouw. 

Toch komt de brand ook niet als een verrassing, want de buurt weet van de pesterijen. Een enkele buurtbewoner vertelt dat er wel vaker wat te doen was rond het stel. Er wordt gezegd dat ook Marco en Vanessa niet altijd even aardig zijn geweest. 

Tekst gaat door onder de video. 

Brandstichting Hilversum komt niet uit de lucht vallen - NH Nieuws

De brand zorgt dan al snel voor de nodige speculaties. Als later bekend wordt dat de brand doelbewust is aangestoken en misschien wel te maken heeft met de vele pesterijen zorgt voor een schok, maar komt ook weer niet als een verrassing. 

"Het komt heel hard binnen dat mensen tot zoiets in staat zijn", vertelt Sanne. Ze woont tegenover het huis van Marco en Vanessa. "Ik kan me niet voorstellen hoe je tot zo'n actie komt. Het is heel shockerend en echt verschrikkelijk voor die mensen." 

Doelbewuste actie

De recherche volgt ook al snel het spoor dat de brand een doelbewuste actie is. Men weet van de pesterijen en ook het nog maar net gerepareerde slaapkamerraam kan de politie niet ontgaan. Daarnaast hangt er een grote beveiligingscamera aan de gevel van het huis. 

Toch duurt het lang voordat er verdachten kunnen worden aangehouden. Pas meer dan een maand later wordt een verdachte gepakt: een 17-jarige Hilversummer. Een week later wordt ook een tweede Hilversummer opgepakt, weer drie maanden later volgt een derde verdachte. 

De recherche is de drie jongens op het spoor gekomen aan de hand van de beelden gemaakt door de beveiligingscamera aan het huis van Marco en Vanessa. Op de beelden is te zien hoe één van de verdachten de brand aansteekt, met alle gevolgen van dien. 

Lees ook

Een 'grap'

Als de drie verdachten dat najaar voor het eerst voor de rechter komen, wordt ook steeds meer duidelijk over wat er precies allemaal gebeurd is. "Een uit de hand gelopen grap", zeggen de verdachten zelf. 

Na lang onderzoek bestempelt de politie de jongste verdachte, de 17-jarige A.K., als hoofdverdachte. De jonge Hilversummer wordt ervan verdacht de brand te hebben aangestoken. De twee jaar oudere S. Al H. zou hebben geholpen door benzine te kopen en zijn pinpas daarvoor uit te lenen. De derde verdachte, W. El B., zou de hoofdverdachte hebben afgezet voor het huis van Marco en Vanessa. 

"Ik heb nooit geweten dat dit stond te gebeuren. Ik voel me gebruikt. Als ik geweten had dat dit zou gaan gebeuren, had ik dat nooit gedaan"

Medeverdachte S. Al H.

Vooral Al H. gaat voor de rechter door het stof. "Ik heb nooit geweten dat dit stond te gebeuren. Ik voel me gebruikt", zegt hij huilend. "Als ik geweten had dat dit zou gaan gebeuren, had ik dat nooit gedaan", zegt hij over het uitlenen van zijn pinpas en het halen van de benzine. Hij erkent dat hij op de beelden staat, maar zegt met de brandstichting niets te maken te hebben. 

Al H. lijkt niet eerder met justitie in aanraking te zijn geweest. Dat geldt niet voor medeverdachte El B. De Hilversummer, de oudste van het stel, zou eerder betrokken zijn geweest bij een soortgelijke brandstichting. 

Meerdere sporen, maar hoofdverdachte ontkent

Voor hoofdverdachte A.K. ziet het er nog een stuk ernstiger uit. De recherche heeft videobeelden van hem en heeft DNA-sporen van hem gevonden bij het huis van Marco en Vanessa. Ook is hij niet van onbesproken gedrag: een jaar voor de brand zou hij betrokken zijn geweest bij een gewelddadige straatroof, waarbij hij het slachtoffer bedreigd zou hebben.

De jonge Hilversummer ontkent in alle toonaarden iets met de brand te maken te hebben. Zijn rechtszaak vindt vanwege zijn jonge leeftijd plaats achter gesloten deuren.

Hoewel justitie er nog tegen protesteert, wordt K. dat voorjaar vrijgelaten uit voorarrest. Een jaar later wordt hij weer vastgezet, omdat hij zich niet aan de strenge voorwaarden van zijn vrijlating heeft gehouden. 

Rechtszaak van start

De rechtszaak tegen de drie Hilversumse verdachten start vandaag. Dan komt de minderjarige hoofdverdachte voor de rechter. Dat gebeurt wederom achter gesloten deuren. De twee dagen daarna komen ook de andere twee Hilversummers voor.

Alle drie de verdachten horen deze week hun strafeis.