Ga naar Content

Zo voorkom je hitte-uitputting tijdens de Alkmaarse Wandel4daagse

Ruim 4.000 mensen staan in de startblokken voor de 15e editie van de Alkmaarse Wandel4daagse, die morgen begint. Het belooft opnieuw een warme week te worden. Hoe houden deelnemers het hoofd koel in de brandende zon?

Foto: Laurens Niezen / NH Nieuws

Met het tropische weer liggen er voor wandelaars ook gevaren op de loer, zoals uitputting, uitdroging en zelfs een hitteberoerte. Hoewel het extreme weer vanaf woensdag voorbij lijkt te zijn, kan het met de voorspelde 25 graden de eerste twee dagen nog steeds erg warm worden.

 De organisatie van Le Champion heeft daarom een paar handige hittetips voor de deelnemende wandelaars:

Drink genoeg, maar met mate

Vocht en water zijn volgens de organisatie de belangrijkste aandachtspunten. "We delen op allerlei plekken langs de route water en watersponzen uit", vertelt Geert Smit. Maar alleen water is niet genoeg, want met zweten verlies je ook zout. "Wissel water daarom af met sportdrank. Hier zit namelijk zout in. Neem altijd grote slokken, kleine prikkelen de maag minder goed."

Op tijd ontbijten

Er wordt geadviseerd om twee uur voor de wedstrijd te ontbijten en twee grote glazen water te drinken. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om het vocht en de voeding op te nemen. 

Neem bij extreme hitte wat extra zoute voedingsmiddelen. "Mensen komen eerder in de problemen door oververhitting dan uitdroging. Maar als je uitdroogt, raak je ook sneller oververhit. Dus gooi water op je lijf en sportdrank in je mond."

Geen zwarte kleding

Draag lichtgekleurde of witte kleding van stoffen die ademen, zoals katoen. Bescherm ook je hoofd en nek met een luchtig hoofddeksel. Vergeet ook zeker je zonnebril niet. 

Foto: Laurens Niezen / NH Nieuws

Le Champion adviseert verder een schone outfit mee te nemen. "Trek zo snel mogelijk je sportkleding uit en trek schone, droge kleding aan. Dat is van belang om je spieren minder snel te laten afkoelen."

Pas je tempo aan

Je hebt misschien hard getraind om stevig door te lopen, maar op de warmste dagen van het evenement wordt aangeraden rustig te starten en je tempo te controleren. "Vermijd grote tempowisselingen tijdens je deelname."

Vraag hulp

Iemand met oververhitting of een zonnesteek heeft vaak hoofdpijn en voelt zich misselijk. De huid kan rood aanlopen van het zweet, maar kan juist ook heel bleek zijn. Ook duizeligheid, een snelle hartslag en spierkramp kunnen voorkomen. Bij een hitteberoerte zweet je niet per se, maar ziet je lijf rood. Je voelt je slap, in de war en misselijk. Een hitteberoerte kan levensgevaarlijk zijn. 

Merk je tijdens het wandelen dat het niet goed gaat? Aarzel dan niet om meteen aan de bel te trekken. Op de route van het evenement staan verschillende posten van het Rode Kruis. "Het kan zijn dat iemand de symptomen niet bij zichzelf herkend; kijk dus ook naar andere deelnemers. Zie je iemand zwalken? Breng ze naar de kant in de schaduw en vraag om hulp."

NH Nieuws doet uitgebreid verslag van deze 15e editie van de Wandel4daagse van morgen tot en met zaterdag, met dagelijkse video's en op de laatste dag een live uitzending. Op die zaterdag zijn we live bij de finish op het Waagplein van 13.30 tot 14.30 uur. Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door organisator Le Champion.

Lees ook