Ga naar Content

Voor niets gaat de zon op, maar daartegen smeren kan steeds vaker gratis

'Smeren, kleren, weren', zo luidt de oproep van KWF Nederland voor dit weekend. Vanwege de tropische temperaturen wordt geadviseerd flink te smeren. Veel zonliefhebbers hebben geluk: op steeds meer plekken in Noord-Holland staan zonnebrandpalen waar je gratis zonnebrand kunt krijgen. 

Dermatoloog Peter Nijboer moedigt vooral jonge generaties aan goed te smeren - Foto: Wout Spackler

Op diverse plaatsen in Noord-Holland schieten de zonnebrandpalen als paddenstoelen uit de grond. Je ziet ze onder meer aan de boulevard van Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en IJmuiden. Het concept van deze mobiele zonnebrandpunten is vrij eenvoudig: door je hand onder de dispenser te houden, word je voorzien van de juiste hoeveelheid zonnebrand. 

Grote gevolgen

En dat smeren tijdens zonuren van levensbelang is, benadrukt ook Linda Sumner van KWF Kankerbestrijding. Ze onderstreept het belang van goed smeren. "Geniet deze dagen lekker van de zon, maar doe dit wel op een verantwoorde manier door om de twee uur te smeren met minimaal factor 30." 

Volgens haar onderschatten mensen de gevolgen van verbranden. Vooral bij jonge kinderen en jongeren kan een blootstelling aan te veel zon zelfs tientallen jaren later nog grote gevolgen hebben.

Smeren, kleren en weren

Hoe meer uv-schade je oploopt, hoe groter de kans op bijvoorbeeld huidkanker wordt. "Het is daarom echt belangrijk om te smeren, maar ook om af en toe de zon te weren en op het strand te denken aan uv-werende kleding."

Ofwel: smeren, kleren en weren. Als voorbeeld haalt ze de zonprotectie van een wit T-shirt aan: "In zonnebrandtermen staat dit gelijk aan de bescherming van factor 15. Niet zo veel dus."

"Smeren moet net als tandenpoetsen een dagelijks ritueel worden"

Dermatoloog - Peter Nijboer

En dat smeren kan dus tegenwoordig soms gratis. Steeds vaker zijn er centrale punten in de hele provincie waar je gratis zonnebrand kan krijgen. Ybe Heemskerk (27) is mede-eigenaar van Sundo en installeert zonnebrandpalen. Hij ziet dit jaar een verdubbeling in de vraag.

Stranden, winkelcentra, sportclubs

De palen staan volgens hem steeds meer op openbare plekken als stranden, winkelcentra of sportclubs. "Steeds vaker komt het initiatief vanuit gemeenten, zorgverzekeraars en zelfs drogisterijen."

Vier tips van KWF Kankerbestrijding

  • Gebruik factor 30 of hoger
  • Smeer om de twee uur (en vaker als je veel zweet en/of gezwommen hebt)
  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur 
  • Draag uv-werende kleding 

 

Te veel uv-straling kan huidkanker veroorzaken. Een halfjaar geleden kleurden in de kankeratlas Alkmaar, Bergen en Egmond donkerrood. Dermatoloog Peter Nijboer van het Noordwest Ziekenhuis strijdt daarom ook voor een cultuurverandering wat betreft smeren tijdens zonuren.

Volgens hem moet het 'net als tandenpoetsen gewoon een dagelijks ritueel worden'. Het ziekenhuis plaatst deze zomer ook zonnebrandpalen bij meerdere vestigingen. Daarnaast organiseert het in juni en juli informatieavonden over het belang van goed smeren. 

Tekst gaat door onder de foto.

Een zonnebrandpaal van Sundo op een Amsterdams festival - Foto: Ybe Heemskerk

Ook Wout Spackler (25) ziet een sterke toename in de vraag naar centrale en openbare zonnebrandpunten. Met zijn bedrijf Smeerkees staat hij tot eind september elk weekend op verschillende festivals door heel het land.

"Ik denk dat mensen over het algemeen wat bewuster zijn geworden van de gevaren van zon. Op plekken als een festival hoort het er tegenwoordig gewoon bij om dit te faciliteren."

Mee in de tas

Het KWF is verheugd met de toename in zonnebrandpalen door de hele provincie. Volgens Sumner vergeten mensen op zonnige dagen vaak zonnebrand in hun tas te stoppen. "Met de opkomst van de zonnebrandpalen is zonnebrand net wat dichterbij en dat is heel fijn." 

In de komende weken plaatst het bedrijf op vijf verschillende plekken in Amsterdam openbare zonnebrandpalen. In samenwerking met een zorgverzekeraar plaatst het onder meer in het Westerpark, aan de Bosbaan en bij het Blauwe Theehuis in het Vondelpark een paal. 

Lees ook